Românii din Serbia au începând de sâmbătă un forum care să-i reprezinte în relaţia cu autorităţile şi să le finanţeze proiectele culturale ce vor fi promovate pentru păstrarea şi renaşterea identităţii.
Preşedintele Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române (CNMNR) din Serbia, Daniel Petrovici, a declarat pentru AGERPRES că prin cele patru departamente alese - cultură, învăţământ, informaţii şi uzul limbii române - românii au posibilitatea să acţioneze pentru stoparea deznaţionalizării, mai ales în regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării, pentru dezvoltarea şi continuarea învăţământului oficial în limba română, pentru promovarea programelor culturale necesare conservării fiinţei naţionale.
"Cu majoritate de voturi am ales şi Consiliul Executiv al CNMNR, al cărui preşedinte a fost desemnat Ion Cizmaş. De asemenea, am hotărât înfiinţarea unor birouri teritoriale în Zaicear, Torac, Vârşeţ, Uzdin şi Zrenianin. S-a ajuns la concluzia ca în Cladova şi Brestovăţ această structură să nu se organizeze", a precizat Petrovici.
El a mai arătat că membrii CNMNR au adoptat şi statutul, care a fost formulat conform legilor sârbeşti şi noilor reglementări guvernamentale în baza cărora acesta va funcţiona în următorii patru ani.
"În cadrul consiliului s-a aprobat cofinanţarea Casei de Presă şi Editură Libertatea, a unui ansamblu şi a altor entităţi care vor participa prin activităţile lor la protejarea culturii şi spiritualităţii româneşti şi la asigurarea asistenţei juridice a fiecărui etnic român şi a dreptului de a-şi urma idealurile strămoşeşti', a afirmat Petrovici.
CNMNR din Serbia va primi fonduri pentru susţinerea tuturor priorităţilor şi obiectivelor stabilite în statut atât de la bugetul de stat al ţării, cât şi de la cel al Provinciei Autonome Voivodina