x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romanii, regii hotilor de bijuterii

Romanii, regii hotilor de bijuterii

15 Sep 2004   •   00:00

Politistii francezi din cadrul brigazii de combatere a crimei au retinut doi cetateni romani implicati intr-o serie de jafuri care au "usurat" bijuteriile franceze de circa 10 kilograme de aur.

IRINA CRISTEA

Potrivit cotidianului Le Figaro, Marian D. si Nicoleta R., de 21, respectiv, 22 de ani, au fost arestati in capitala Frantei, in cadrul unei operatiuni ample a politiei judiciare. Politistii parizieni erau cu ochii pe cei doi romani de mai multe zile.

120.000 DE EURO IN PORTBAGAJ. Oamenii legii au descoperit ca romanii transportau in portbagajul masinii 470 de bijuterii din aur, in valoare de 120.000 de euro.

Se pare ca aurul provenea dintr-o spargere comisa in noaptea de 7 spre 8 septembrie 2004 la un magazin de bijuterii din oraselul Figeac, din sudul Frantei. Politistilor li s-a confirmat, astfel, banuiala ca Marian si Nicoleta se ocupau cu transportarea si ascunderea "marfii" furate de complici, mai ales ca Marian se afla de mult in vizorul lor pentru fapte similare. In arest, tanarul a recunoscut, de altfel, ca a facut disparute peste 3.000 de bijuterii, pe care le-a ingropat in apropiere de Paris.

"Este o tehnica la care recurg frecvent grupurile de infractori romani care opereaza in zona capitalei. Bunurile furate in provincie sunt duse in ascunzatori secrete, chiar in drum spre Paris, pentru ca hotii sa scape de eventuale controale", a explicat un comisar citat de cotidianul Le Figaro.

AUR INGROPAT. La randul ei, Nicoleta s-a aratat foarte cooperanta cu anchetatorii. Femeia i-a condus pe oamenii legii la cateva dintre ascunzatorile din padurea Razez, nu departe de orasul Limoges. Aici, politistii, ajutati de jandarmi, au dezgropat cateva kilograme de bijuterii din aur, invelite in plastic si numai bune de a fi plasate pe piata neagra.

Destinatia aurului urma sa fie chiar Romania, dupa cum estimeaza anchetatorii francezi. "Grosul marfii ajunge in Romania, dupa ce infractorii negociaza un pret cam cu 10-20% mai mic decat valoarea reala, dupa care fie ajunge la topit, fie este revanduta in Bucuresti", spun politistii parizieni.

Captura pe care au reusit sa o recupereze de la cei doi romani se ridica la 3.500 de bijuterii, printre care coliere, lanturi, bratari de valoare si alte piese costisitoare, in valoare totala de 500.000 de euro. Cazul este o noua dovada, scrie Le Figaro, a faptului ca infractorii romani isi diversifica din ce in ce activitatile si devin tot mai specializati in furturile de bijuterii.

Din 1997, politistii francezi se pot lauda ca au neutralizat peste 30 de retele de infractori provenind din estul Europei. Au fost arestate 600 de persoane, dintre care 100 au fost expulzate.
×
Subiecte în articol: observator bijuterii