x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Romilor: să construim o societate prosperă şi incluzivă

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Romilor: să construim o societate prosperă şi incluzivă

07 Apr 2023   •   14:15
Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Romilor: să construim o societate prosperă şi incluzivă
Sursa foto: Hepta

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 7 aprilie 2023, un mesaj cu ocazia „Zilei Internaţionale a Romilor” şi a „Sărbătorii etniei romilor din România”. Să construim o societate prosperă şi incluzivă, a spus președintele.

Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul unui eveniment organizat la Academia Română.

„Sărbătoarea etniei romilor din România este o bună oportunitate de a promova reușitele și contribuțiile valoroase aduse societății de către cetățenii romi, bogata lor tradiţie, obiceiurile acestora și expresiile identităţii şi creativităţii lor, care reprezintă surse importante ale diversităţii noastre culturale. În acelaşi timp, este important să evocăm nedreptățile pe care romii au fost obligați să le îndure de-a lungul secolelor, culminând cu atrocitățile Holocaustului. Suntem responsabili să menținem vie memoria victimelor și să condamnăm ferm politicile discriminatorii și crimele comise împotriva romilor, precum și pe autorii acestora”, a transmis președintele României.

Klaus Iohannis a mai vorbit despre angajamentul României de a combate intoleranța, discriminarea, rasismul şi xenofobia, în ciuda crizelor internaționale.

„Având în vedere că în prezent, pe fondul crizelor multiple, continuă să se propage discursul instigator la ură, atitudini și fapte care aduc atingere demnității umane, drepturilor şi libertăților constituționale, trebuie să ne opunem acestor derapaje și să depunem eforturi susținute pentru a le elimina.... Această zi ne oferă tuturor un bun prilej de întărire a solidarităţii internaţionale în jurul valorilor păcii şi al protejării drepturilor fundamentale ale omului”, a precizat Iohannis.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis romi sarbatoare