x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romii nu se vor evapora din Franţa

Romii nu se vor evapora din Franţa

de Carmen Plesa    |    11 Aug 2010   •   00:00

În timp ce autorităţile franceze se pregătesc să dea explicaţii, azi şi mâine, la Geneva, în faţa Comitetului ONU însărcinat cu lupta împotriva discriminării, în Hexagon situaţia romilor nu pare să se îndrepte în vreo direcţie clară.
Două tabere de romi au fost evacuate, ieri-dimineaţă, la Montpellier, a anunţat Midi Libre. Prima dintre ele era situată în cartierul Plan des Quatre-Seigneurs, unde romii ocupaseră de mai multe luni o clădire care aparţine universităţii din Montpellier, iar cea de-a doua era situată la Garosud, în vecinătatea unei uzine.

La Saint-Etienne, oraşul în care, vineri, s-a făcut prima evacuare a unei tabere de romi de după măsurile de securitate anunţate de preşedintele francez, romii încă rătăcesc pe străzi şi dorm pe unde apucă.
Potrivit Le Progres, o bună parte dintre cei aproximativ 130 de romi evacuaţi au dormit duminică şi luni noapte în piaţa din faţa primăriei, "la câţiva metri de municipalitatea care nu vrea să audă de ei". Ceilalţi romi evacuaţi s-au risipit prin oraş, care prin vreun parc, care prin vreo clădire dezafectată.

"Statul crede că aceste evacuări vor rezolva totul, însă nu e aşa. Romii nu se vor evapora de azi pe mâine", a declarat, pentru Le Progres, Marie-Pierre Manevy, reprezentantul unei asociaţii care îi sprijină pe romi.
Într-un interviu pe tema romilor, acordat pentru La Voix du Nord, Gérard Caudron, fost europarlamentar francez şi actual primar la Villeneuve-d'Ascq, a declarat că face reclamaţii de fiecare dată când forţele de ordine îi evacuează pe romii din localitatea sa. "Nu se poate ca oamenii să fie vânaţi precum câinii. Dar nici nu se poate să te instalezi unde vrei şi să faci ce ai chef", a spus Caudron.

Primarul francez consideră că România a profitat de dreptul la liberă circulaţie pentru a se debarasa de populaţia pe care nu şi-o dorea şi că ţara noastră trebuie constrânsă pentru a lua măsuri în vederea integrării romilor "pe teritoriul lor natural".
Franţa va trebuie să explice azi şi mâine, în faţa Comitetului ONU însărcinat cu lupta împotriva discriminării, noile măsuri pe care le-a luat privitor la romi, nomazi şi imigranţi.

×
Subiecte în articol: observator