x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romulus Mailat, condamnat pe viaţă în Italia, va face recurs la CEDO, anunţă o organizaţie italiană

Romulus Mailat, condamnat pe viaţă în Italia, va face recurs la CEDO, anunţă o organizaţie italiană

08 Iun 2010   •   00:00

Românul Nicolae Romulus Mailat, condamnat la închisoare pe viaţă în Italia pentru uciderea Giovannei Reggiani, agresată pe 30 octombrie 2007 la Roma, va face recurs la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), anunţă organizaţia EveryOne, citată de pagina online a agenţiei AGI.

"Avocatul românului, Piero Piccinini, va face recurs la instanţa de la Strasbourg în termenul prevăzut de lege", comunică EveryOne, o organizaţie care militează pentru drepturile omului.
EveryOne notează că inclusiv Curtea de Casaţie din Italia recunoaşte, în motivarea sentinţei de condamnare a lui Mailat, că ancheta a fost marcată de "clare deficienţe".

"Vom prezenta autorităţilor şi forţelor politice europene un dosar precis în cazul Mailat, elaborat cu metodologia noastră de contrainvestigare, un dosar care demonstrează erori evidente şi incompatibilităţi între anchetă şi concluziile judiciare, urmând să reiterăm ipoteza de nevinovăţie a lui Mailat. Restabilirea adevărului va presupune şi redeschiderea anchetei în cazul Giovanna Reggiani, obligând autorităţile să îi caute pe adevăraţii asasini", afirmă, într-un comunicat, copreşedinţii Grupului Everyone - Roberto Malini, Matteo Pegoraro şi Dario Picciau.

"Avem motive întemeiate să credem că Mailat este victima unei grave erori judiciare, provocată de prejudecăţi şi abuzuri, şi dorim ca instanţa europeană, şi pe baza afirmaţiilor noastre, să facă dreptate, îndreptând erorile autorităţilor italiene şi evidenţiind riscurile propagandei politico-mediatice, care de ani întregi promovează xenofobia, lezând grav drepturile fundamentale ale românilor, romilor şi etniilor vizate de curente politice şi ideologice bazate pe intoleranţă", precizează organizaţia EveryOne.

Săptămâna trecută, Curtea de Casaţie din Italia a prezentat motivaţia sentinţei de condamnare pe viaţă a românului Nicolae Romulus Mailat, denunţând "lipsuri evidente" în cadrul anchetei şi în procedura de stabilire a faptelor. "În acest context, nu li se poate imputa magistraţilor teritoriali nici o lipsă de logică argumentativă" în procesul decizional. "Găsirea aproape imediată a victimei, acuzaţiile martorilor oculari, confirmările oferite de poliţie, găsirea genţii victimei în baraca inculpatului - toate acestea susţin în mod obiectiv probatoriul care nu este incompatibil cu versiunea acuzării", argumentează Curtea de Casaţie.

În acelaşi timp însă, instanţa supremă din Italia a precizat că "responsabilitatea lui Mailat în uciderea în formă agravată a Giovannei Reggiani este în afara oricărui dubiu".

×
Subiecte în articol: externe