Prințul Charles a transmis un mesaj cât se poate de clar, referindu-se la pierderea unei suprafețe de 3 hectare de pădure pe oră la nivelul întregii Uniuni Europene, a declarat joi ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Aceasta s-a referit astfel la o afirmație a prințului Charles de Wales al Marii Britanii conform căreia România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate.
"Din punct de vedere al protejării mediului și al protejării în special a pădurilor, România e prima țară din regiunea eco-carpatică ce a promovat un ordin de ministru, semnat de mine anul trecut împreună cu organizația neguvernamentală WWF, prin care am stabilit clar care sunt criteriile și indicatorii pe care trebuie să îi folosim și urmărim la protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine iar modelul nostru sper să fie urmărit și de celelalte state membre în care se mai află încă o suprafață de păduri virgine și cvasivirgine. Practic, din 322.000 de hectare de păduri virgine la nivelul UE, 210.000 de hectare se află în România. De aceea am inițiat acest ordin, astfel încât până la sfârșitul anului viitor să avem la nivelul României un catalog național privind pădurile virgine și cvasivirgine, dar și măsurile necesare pentru ca acestea să fie protejate", a afirmat Rovana Plumb, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului Mediului, din suprafața de 210.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine din România, doar 18% sunt protejate, adică se află în zona de administrare a Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva și a Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, prin direcția de biodiversitate, cu referire la parcurile și rezervațiile naturale.
"Restul de 80% în momentul de față nu sunt protejate. O primă măsură pe care o avem de realizat este cartografierea. Fără a avea această cartografiere nu putem să luăm măsurile efective pe zona cu particularitățile ei specifice astfel încât pădurea să fie protejată. E o soluție să transferăm această zonă în parcuri și rezervații? Atât timp cât din toată suprafața Europei cea mai mare suprafață de păduri virgine se află în România, avem în vedere și acest lucru, dar în același timp trebuie să ne gândim și la o dezvoltare sustenabilă a zonei, pentru că acolo unde avem păduri virgine avem și comunități, avem oameni care trăiesc zi de zi în acele zone. Cred că o direcție strategică de dezvoltare sustenabilă o reprezintă ecoturismul în această zonă a pădurilor virgine", a mai spus Rovana Plumb.
Prințul Charles a susținut într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părții a treia a documentarului 'Wild Carpathia' că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate.
"Îmi pare rău că nu pot fi alături de dumneavoastră în această seară la București, dar sunt alături cu spiritul în sprijinirea unei cauze care este aproape de spiritul meu. Spun frumusețe neatinsă, dar din păcate lucrul aceasta este pe cale să se piardă. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Mai trist este că aceasta se întâmplă în zone care ar trebui protejate. România este unul dintre puținele locuri în care mai există întinderi uriașe de păduri virgine. Aceste păduri sunt o adevărate sărbătoare a biodiversității. Ele găzduiesc o treime din populația Europei în ceea ce privește urșii bruni, lupii și râșii. Aceasta face din Carpații românești o comoară neprețuită pe un continent care demult și-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră aveți aici în România a devenit de o raritate extremă. Pădurile înfloritoare pot fi înlocuite însă cu peisajele mohorâte pe care le vedem în ultimul timp în multe locuri din Europa", a transmis prințul Charles în mesajul său.