Astăzi, de ziua Cuvioasei Parascheva, numărul pelerinilor sosiţi să se inchine in Iaşi, la moaştele Sfintei, va atinge cota maximă. In ciuda vremii reci, credincioşi din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare continuă să sosească.
Astăzi, de ziua Cuvioasei Parascheva, numărul pelerinilor sosiţi să se inchine in Iaşi, la moaştele Sfintei, va atinge cota maximă. In ciuda vremii reci, credincioşi din toate colţurile ţării şi chiar de peste hotare continuă să sosească.
Incă de dimineaţă, zgribuliţi, cu umbrelele deschise, pelerinii stăteau tăcuţi ieri la răndul care se intindea pe mai bine de un kilometru. Emoţia era mare. Unii dintre cei ajunşi in faţa moaştelor incepeau să plăngă, alţii rădeau. Bătrănele erau nemulţumite că oamenii de ordine nu le-au lăsat răgaz să se inchine pe indelete. "Am aşteptat la rănd mai bine de zece ore şi aici stăm atăt de puţin... Suntem tocmai din Dobrogea, maică, mai lăsaţi-ne un pic".
Unele femei scoteau veşmintele din geantă şi le puneau pe raclă să se "sfinţească", iar alţii işi ridicau chiar şi copiii ca să o atingă. "Este cea mai mare binecuvăntare să ajung la Sf. Parascheva. Vin din Sighet, iar copiii mei sunt mai sănătoşi de căţiva ani buni, de cănd mă inchin la moaşte."
CUVIOŞII DEMNITARI. Ieri au fost prezenţi la Iaşi şi unii dintre membrii Executivului. Premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Internelor - Cristian David, al Educaţiei - Cristian Adomniţei şi al Economiei şi Finanţelor - Varujan Vosganian s-au inchinat creştineşte şi au atins moaştele. Racla Sfintei Cuvioase Parascheva, alături de sipetul cu fragmente din moaştele Sf. Ioan Gură de Aur, a fost aşezată sub un baldachin in piaţeta din faţa Catedralei Mitropolitane.
Acolo au sosit pe rănd şi politicienii, unii cu soţiile, alţii fără, dar insoţiţi de bodyguarzi şi imbrăcaţi ca pentru un eveniment important. Unii dintre pelerini ii priveau cu gura căscată, alţii se uitau nepăsători. După ce a sărutat măna Sfintei şi a atins cutia cu moaştele Sfăntului Ioan Gură de Aur, premierul Tăriceanu a intrat in Catedrala Mitropolitană. Acolo s-a strecurat prin mulţime pănă in altar, iar o inaltă faţă bisericească i-a arătat noul aspect al lăcaşului recent renovat. O bătrănică s-a agăţat de cotul prim-ministrului, rugăndu-l disperată să o primească in audienţă pentru nu ştiu ce problemă. Premierul i-a promis că vor discuta, apoi a străns măinile cătorva credincioşi şi s-a strecurat afară. La Palatul Mitropolitan a fost intămpinat de inaltele feţe bisericeşti, dar n-a zăbovit prea mult. A urcat imediat in microbuzul cu care au călătorit şi colegii din Guvern şi a plecat la o intrunire a liberalilor ieşeni.
MANIFESTĂRI. Oraşul a devenit in aceste zile neincăpător şi in alte cartiere. In partea centrală s-au organizat două tărguri: unul al blănarilor adunaţi din toată ţara, iar altul, denumit Sărbătoarea Vinului, menit să-i indestuleze cu de-ale gurii pe comercianţi şi pelerini. Ţiganul Attila, sosit tocmai de la Hunedoara, işi freca măinile a afacere bună. "Am avut o vănzare de milioane. Ieşenii sunt mai ruşinoşi, dar eu am ştiu să-i conving să nu plece fără să cumpere ceva de la mine."
In apropiere, bătrănei tăcuţi, dar şi tineri gălăgioşi intră pe rănd in vacarmul muzicii şi al fumului micilor sfărăitori. "Bem şi noi un must, măncăm friptură de miel, că de cumpărat haine nu prea avem bani", spune Ştefan Aniculăesei, un nonagenar care a venit cu familia la cea mai mare sărbătoare a Iaşiului.
In timp ce in zonele centrale sărbătoarea e in toi, maşinile Primăriei au ridicat zeci de autoturisme parcate necorespunzător, stărnind protestele celor poposiţi vremelnic la o inchinăciune sau la un pahar cu must.
ARTIFICII. In cele opt zile de la debutul Sărbătorilor Iaşiului, manifestările au fost de toate felurile: concerte, tărguri, expoziţii, concursuri sportive, parade cu haine de epocă sau de "profesionişti" mai puţin cunoscuţi - fachiri şi inghiţitori de flăcări etc. Serbarea va continua şi astăzi, cănd la Iaşi este aşteptat preşedintele Traian Băsescu. După importanta slujbă de hramul Cuvioasei Parascheva, oficiată de Patriarhul Daniel, la prănz pelerinii vor primi zeci de mii de sarmale. Seara se va incheia, după tradiţie, cu un grandios foc de artificii. Nu se ştie căţi dintre pelerini se vor putea distra, intrucăt mulţi vor rămăne in continuare la rănd pentru a atinge moaştele sau vor sta in corturile amenajate de Crucea Roşie şi Primărie, incălzindu-se doar cu ceaiul oferit de autorităţi.