În 2006, guvernanţii au anunţat cu mândrie intrarea unui regulement de navigaţie în Delta Dunării, document care să pună ordine în circulaţia ambarcaţiunilor de mare viteză în Rezervaţia Biosferei.
Prezentat cu surle şi trâmbiţe, regulametul de navigaţie a fost o nouă fumigenă politicianistă, dovedindu-se imposibil de pus în aplicare.
Ideea realizării unui nou regulament de navigaţie în Delta Dunării a apărut după inundaţiile catastrofale din 2006. În acel an, Dunărea s-a umflat peste măsură şi a produs inundaţii catastrofale de-a lungul cursului fluviului, dar şi în Rezervaţia Biosferei.
Din această cauză şi în încercarea de a proteja malurile şi digurile fragile, autorităţile au decis pentru mai multe săptămâni interzicerea circulaţiei cu viteză mare pentru navele care mergeau în Deltă. După retragerea apelor, a venit şi ridicarea restricţiei, dar, la scurt timp, în toamna lui 2006, guvernanţii de atunci au decis reintroducerea lor, asamblate într-un nou regulament de navigaţie pentru Rezervaţie.
Purtând semnătura ministrului de atunci al Mediului, Sulfina Barbu, regulametul stipulează că viteza maximă pe toate canalele şi lacurile din Deltă este de 40 de kilometri pe oră, iar în anumite porţiuni, de doar 20 de kilometri pe oră. Pentru a fi siguri că nimeni nu va încălca legea, toate ambarcaţiunile autorităţilor urmau să fie dotate cu radare care să măsoare viteza de deplasare a navelor în Rezevaţie (suprafaţa totalală care trebuie măsurată este de 560.000 de hectare). Cu toate acestea, documentul şi-a arătat imediat lipsurile, şi anume faptul că nicăieri nu se prevedeau sancţiuni pentru cei care vor încălca regulametul de navigaţie.
După cum Jurnalul Naţional avertiza încă de atunci, nimic din aceste planuri nu s-au pus în aplicare. Potrivit autorităţilor portuare din Tulcea şi Poliţiei de Frontieră, autorităţile nu au avut niciodată radare şi nu au măsurat viteza nici unei ambarcaţiuni care a circulat prin Deltă. Mai mult decât atât, nu s-a aplicat nici o amendă celor care au depăşit limita de viteză. Asta deşi între timp, în fiecare săptămână, în Rezervaţie se desfăşoară curse de şalupe rapide.
Citește pe Antena3.ro