O femeie de numai 39 de ani s-a internat intr-un spital din Ploiesti cu colica renala si a decedat din cauza unei embolii pulmonare... In noaptea in care ar fi avut nevoie de ajutor, medicul de garda dormea.
Rodiana Oancea are 19 ani si este studenta la ASE, in Bucuresti. Mama ei, Camelia Angelescu, a murit la sectia «urologie» a Spitalului Boldescu, din Ploiesti. Rodiana povesteste cum s-a intamplat. OPERATIA. "Pe 18 iunie, pentru ca acuza niste dureri renale, mama s-a internat la la sectia «urologie» a Spitalului Boldescu, din Ploiesti. A doua zi, eu si bunica ne-am dus la ea in vizita. Ne-a spus ca i s-au facut analize si ca are 19.000 leucocite. Despre celelalte rezultate nu stia nimic. Seara, cand a vorbit cu bunica la telefon, i-a spus ca dr. Luchian a anuntat-o ca a doua zi ii va face un test care se numeste sondaj, asta pentru ca ea nu dorea sa se opereze la acel spital. Nu vroia pentru ca bunicul murise tot intr-un spital ploiestean, dupa o operatie... A doua zi, dimineata, mama a anuntat-o pe bunica la telefon ca, impotriva dorintei ei, va fi operata. O ora mai tarziu era la spital. O asistenta mi-a spus ca nu s-a putut efectua sondajul si ca mama a intrat in operatie. Am venit dupa-amiaza, cu bunica. Starea mamei nu parea grava. Ne-a cerut numai sa deschidem fereastra. Nu am banuit nimic, nu am stiut ca are probleme de respiratie, doar mai tarziu, dupa necropsie, am aflat ca a murit din cauza unei embolii pulmonare." GARDA DE NOAPTE. "Cand am plecat, mama ne-a rugat sa venim si seara. La ora 24:00 ne-am strecurat pana la cabinetul asistentului. Marius Niculescu dormea. Bunica avea un buchet de crini pe care i l-a dat asistentei Cristina Bobea impreuna cu 100.000 lei. Aceeasi suma de bani a primit-o si asistentul. Am ajuns la mama. Era intr-o stare deplorabila, cu spume la gura si mana perfuzata umflata. Statea in sezut, cu mana intinsa spre geam, intr-o stare de inconstienta, cu buzele cianotice. Pacientul din celalalt pat ne-a spus ca nu o baga nimeni in seama. Cand a avut o clipa de constienta, mama ne-a spus ca se sufoca si are dureri mari. Bunica a strigat asistenta. Au venit amandoi si au spus ca doar s-a perforat vena. I-au mutat perfuzia in mana cealalta, dar cand am cerut sa-l cheme pe medicul de garda, dr. Daniel Nitu, am fost alungate din spital. Cum nu puteam pleca fara sa stim ca o lasam pe maini bune, bunica le-a mai dat asistentilor cate 50.000 de lei. Atat avea, saraca⦠Apoi, ei ne-au mai lasat sa-i udam buzele cu apa si s-o spalam pe fata. Apoi ne-au dat afara, era ora 2:00, zicand ca ei stiu sa-si faca meseria." SOMNUL. Fata izbucneste in plans. "Dimineata, bunica a mers la spital. A aflat ca mama murise la ora 4:00. Disperata, s-a dus la dr. Luchian. A vrut sa stie cine a fost de garda. Raspunsul a fost socant: dr. Nitu a spus ca el are, prin regulament, ore de somn pe timpul garzii si ca, daca cineva il cheama, se duce sa vada ce e, daca nu, nu! Doarme in continuare, pana la ora 8:00, cand se termina garda⦠Pentru mama a fost chemat la 4:00, cand a incercat s-o resusciteze. Prea tarziu insaâ¦"
SANCTIUNI
|
Comisia de cercetare disciplinara constituita pentru acest caz a ajuns la concluzia ca asistentii care au fost de serviciu in noaptea decesului s-au abatut de la normele profesionale. Potrivit directorului de Sanatate Publica Prahova, Bogdan Nica, ei se fac vinovati ca nu au anuntat medicul de garda. Pentru abatere disciplinara, asistentii au fost sanctionati cu 10% din salariu, timp de trei luni. Aceeasi pedeapsa a primit-o si portarul, care a permis noaptea accesul familiei in spital. Conform primelor cercetari ale Serviciului de Medicina Legala Prahova, femeia a murit din pricina unei embolii pulmonare.
|
Citește pe Antena3.ro
COLEGIUL MEDICILOR ASTEAPTA
|
"A fost un caz nefericit", sustine dr. Ioan Luchian. "Era o pacienta care a stat o saptamana acasa, cu febra 40. Avea o colica renala. Am vazut-o de mai multe ori duminica, iar luni- dimineata am vazut rezultatele analizelor. Femeia trebuia operata, iar ea a fost de acord. Asta pentru ca nu trecuse sondita de piatra. Si sa aud a doua zi ca a murit! Mi s-au taiat picioarele⦠In starile septice, embolia este o reactie paradoxala a organismului. Nu inteleg un lucru: cum de-au stat asistentii in asa tensiune, cand a venit familia noaptea, si nu au chemat medicul de garda. Ei spun - si inclin sa-i cred - ca pulsul bolnavei era normal, tensiunea in parametri firesti. Cand starea femeii s-a prabusit, au chemat medicul de garda, care a incercat 50 de minute s-o resusciteze. Abia dupa ce a facut tot ce a putut acesta a declarat decesul. Pacienta a beneficiat de toata asistenta medicala. Nu a fost vorba de faptul ca nu a dat bani, astea sunt rautati. Noi ne facem datoria in spitale."
Colegiul Medicilor a inceput o ancheta in acest caz. Dar investigatiile depind, in mare parte, si de rezultatele care vor veni de la "Mina Minovici". Cand vor veni ele? "Dureaza destul de mult si nimeni nu stie o data exacta. Pot sa treaca zile, dar pot sa treaca si luni... Abia atunci vom trage concluziile asupra decesului Cameliei Angelescu", ne-au declarat surse din interiorul Colegiului.
|