x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a încheiat nebunia lucrărilor de la Sovata

S-a încheiat nebunia lucrărilor de la Sovata

de Raluca Cret    |    12 Mar 2010   •   00:00

Staţiunea mureşeană aşteaptă în acest an turiştii cu o infrastructură nou-nouţă. De la marea inaugurare au lipsit Elena Udrea, Vasile Blaga şi Marko Bela.



După o vară şi o iarnă ratate din punct de vedere turistic, staţiunea mureşeană Sovata îşi va primi turiştii în acest an cu o infrastructură complet refăcută. Lucrările au costat 5,6 milioane de euro, iar 63% din fonduri au venit de la Uniunea Europeană, restul fiind contribuţia Ministerului pe atunci al Lucrărilor Publice. 16% au provenit din bugetul local.

Cele mai bune veşti sunt pentru schiori, pentru că a fost refăcut şi drumul spre pârtia de schi "Aluniş", dar au fost reabilitate şi drumurile principale din staţiune şi aleile cele mai frecventate de turişti. Inaugurarea lucrărilor a fost amânată de mai multe ori, pentru că, spune primarul Peter Ferenc, s-au tot schimbat miniştrii şi guvernele şi a trebuit să aştepte o oarecare stabilitate ca să poată declara lucrările finalizate.

Totuşi, de la inaugurare a lipsit Elena Udrea, Vasile Blaga şi Marko Bela, toţi din "cauze obiective". Cei mai dezamăgiţi au fost muncitorii care au curăţat non-stop mâzga din faţa hotelului unde s-a anunţat terminarea lucrărilor, dar şi bucătarii care au gătit mâncăruri uşoare, cu gândul la Elena Udrea.

A fost în schimb ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, care a schimbat priviri şi replici acide cu prefectul Marius Paşcan, de formaţie PD-L-istă. Ministrul a aruncat ţepuşe şi spre administraţia turismului din România, precizând că "dacă România avea o strategie a turismului, aveam mai mulţi bani. Din păcate nu am avut o strategie coerentă în acest domeniu".

Ministrul a subliniat faptul că proiectul de la Sovata este cel mai mare proiect PHARE din judeţ, dar şi unul dintre puţinele care a putut fi predat la termen. Borbely s-a referit şi la investiţiile care se vor putea face în acest an pe banii de la mediu, 1,7 miliarde de lei fiind bugetul ministerului, la care se adaugă alte 1,8 miliarde, fondul de mediu. "În anii viitori se va schimba mentalitatea în ceea ce priveşte investiţiile pe mediu.

Întâlnirea de la Copenhaga nu a fost degeaba", a concluzionat ministrul.
Investiţiile de la Sovata vor continua, iar suma finală va ajunge la 36 de milioane de euro. Proiectele viitoare se referă la construirea "drumului sării", care va pune în valoare lacurile sărate şi exploatările de sare din zonă, amenajarea unui lac de agrement, a unor băi, dar şi construirea unui centru de informare turistică.

×
Subiecte în articol: observator