x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a lansat oficial concursul de idei de arhitectură „Ce pui lângă Mincu?”

S-a lansat oficial concursul de idei de arhitectură „Ce pui lângă Mincu?”

de Simina Stan    |    03 Apr 2011   •   23:53
S-a lansat oficial concursul de idei de arhitectură „Ce pui lângă Mincu?”

159568-lansare-concurs-arhitectura-dsc3069.jpgConcursul de idei de arhitectură „Ce pui lângă Mincu?” a fost lansat vineri, 1 Aprilie, în Sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti. Acesta se adresează studenţilor arhitecţi şi arhitecţilor stagiari. Termenul limită pentru înscriere este 16 mai 2011, termen limită de predare este 23 mai 2011, ora 16.00. Jurizarea se va desfăşura în zilele de 28 - 29 mai 2011, iar expunerea proiectelor va avea loc între 30 mai - 4 iunie 2011. Festivitatea de premiere va fi pe 3 iunie 2011. Se vor acorda premii: premiul I 1200 euro, premiul II - 600 Euro, premiul III - 200 euro. Printre organizatori se numără: Asociaţia Prietenii Şcolii Centrale, Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului din România (Pro_Do_Mo), cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) şi al Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti „Ion Mincu” (ASAUIM)

Cu această ocazie arhitectul Dan Marin a afirmat că acest concurs „a plecat de la o situaţie reală, în care printr-un PUD ilegal aprobat la sector, s-au forţat indicatorii urbanistici ai amplasamentului reglementaţi prin PUZ Zone Construite Protejate. PUD-ul permitea un proiect cu o înălţime de 45m, de neconceput, atât din punctul de vedere al relaţiei cu contextul la nivelul morfologiei spaţiale, cât şi din cel al încărcărilor pe care noile funcţiuni le aduc. Concursul încearcă să ilustreze ce s-ar putea realiza în limitele unui regulament menit să valorifice valenţele culturale ale zonei. Este o ocazie de a acţiona responsabil şi de a avea o poziţie deontologică faţă de oraş. Suntem într-o postură firească, în general în lume şcolile de arhitectură dezvoltă forme de rezistenţă, nu sunt servile”.

 Arhitectul Cristi Mihu a declarat că această iniţiativă „îşi propune completarea unui ţesut existent valoros. Este o şansă pentru redescoperirea valenţelor arhitecturii de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Din păcate trecem pe lângă opere importante ale arhitecturii de atunci, fără să le cunoaştem. Din cauza acestei necunoaşteri asistăm impasibili la distrugerea respectivelor opere. Redescoperind şi revalorificând ceea ce am primit ca moştenire culturală vom putea îmbunătăţi calitatea vieţii urbane şi imaginea profesiei noastre.”       

 

- Pentru detalii accesaţi www.concursicoanei2-8.blogspot.com

×
Subiecte în articol: observator