Gabriel Oprea nu participă la reuniunea de la Istanbul a miniştrilor Apărării din ţările NATO. Lucrul este vizibil şi pe site-ul www.natochannel.tv, unde ministrul român al Apărării nu apare în filmuleţul dedicat primirilor. Pe site-ul Ministerului Apărării (www.mapn.ro) nu apare nici o informaţie privind reuniunea de la Istanbul.
România a anunţat, ieri, oficial, în calitate de membru NATO, prin vocea preşedintelui Băsescu, acceptul CSAT pentru instalarea scutului antirachetă. Cu toate acestea, ultima întâlnire a şefului MApN menţionată pe site a fost cea cu nişte oficiali militari chinezi de rang înalt. Conform CV-ului public, Gabriel Oprea vorbeşte franceză şi engleză, deci nu risca să-l doară mâinile de-atâta vorbit la Istanbul.
Dacă România mai e membru NATO (şi, cel puţin din informaţiile publice, e), de ce nu participă ministrul Apărării la reuniunea de profil a omologilor săi? S-a supărat Gabriel Oprea pe NATO?
Miniştrii Apărării din statele NATO s-au reunit joi seara la Istanbul într-o întâlnire informală pe tema finanţării şi rolului organizaţiei Nord-Atlantice în Kosovo şi Afganistan. Ministrul român al Apărării, Gabriel Oprea nu este prezent la această reuniune care se încheie astăzi, deşi era o oportunitate pentru el să se întâlnească cu omologul său american, Robert Gates şi să participe la discuţiile privind finanţarea NATO, dar şi despre scutul american antirachetă. Miniştrii prezenţi la Istanbul au decis o suplimentare financiară de 640 milioane de dolari pentru a acoperi deficitul bugetului de investiţii pe 2010. Potrivit AFP, la Istanbul, "secretarul american al Apărării Robert Gates a făcut cunoscut că în viziunea Washingtonului priorităţile sunt Afganistanul şi apărarea antirachetă în Europa un proiect în curs de examinare". Întrebat de ce ministrul Gabriel Oprea nu a mers la reuniunea de la Istanbul, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spânu ne-a declarat că nu are un răspuns la această întrebare. El a spus că România este reprezentată la Istanbul de către secretarul de stat Viorel Oancea. În opinia sa, nu este nimic ilegal ca România să fie reprezentată la acest nivel, fiind o practică normală, mai ales la reuniunile informale, ca ministrul să nu participe.