x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Să îngheţaţi bine!

Să îngheţaţi bine!

de Mircea Opris    |    16 Oct 2009   •   00:00

În Timişoara, aproximativ 4.000 de familii nu vor mai beneficia de subvenţia de la stat în această iarnă, din cauză că guvernul Boc a redus plafonul până la care se acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat.

Până acum, de aceste ajutoare beneficiau cei cu venituri de până la 615 lei.Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 106 din 2009, de aceste ajutoare vor mai beneficia doar  familiile şi persoanele singure care realizează venituri lunare nete de până la 425 de lei pe membru de familie.

Impactul social la nivelul Timişoarei este unul şocant. "Aproximativ 4.000 de familii din Timişoara, care se încadrează ca venituri între 425 şi 615 de lei, nu vor mai primi ajutoare de la stat. Este vorba de 4.000 de familii din circa 10.000, câte au beneficiat de aceste ajutoare. Există două tipuri de ajutoare de încălzire: cele de la stat şi cele pe care le acordă primăria, pentru cei cu un venit lunar net până la 800 de lei pe membru de familie, care sunt în prezent blocate, din cauza acţiunii în instanţă a prefectului. Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă", a declarat  viceprimarul Timişoarei,  Sorin Grindeanu.


SUBVENŢIA, MOTIV DE RÂCĂ ÎNTRE PDL ŞI PSD

Prefectul Mircea Băcală, susţinut de PDL,  a atacat în contencios-administrativ hotărârea de consiliu local din iulie prin care a fost majorat cu 15% preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi totodată au fost majorate cu 15% ajutoarele suplimentare acordate de la bugetul local în cazul persoanelor defavorizate.

Astfel hotărârea a fost practic suspendată. Totuşi, prefectul de Timiş a susţinut că ajutoarele pot fi acordate, majorate, şi că a înştiinţat Consiliul Local Timişoara despre acest lucru. El invocă faptul că a revenit asupra s-a adresat  instanţei cu o precizare, prin care ataca doar partea referitoare la scumpirea gigacaloriei şi nu mai ataca integral hotărârea. Primul termen de judecată va fi în 21 octombrie.

Edilii primăriei susţin însă că până atunci situaţia rămâne oricum la fel, iar ajutoarele nu pot fi acordate.  "Suntem blocaţi pe preţul de 162 de lei la energia termică facturată, nu putem acorda ajutoarele pentru cei cu venituri sub 800 de lei şi s-a dat deja drumul la căldură", a mai declarat viceprimarul Sorin Grindeanu.


REGIA DE TERMOFICARE, APROAPE DE COLAPS

Probleme financiare ale societăţii de termoficare Colterm au ieşit la iveală în luna august, după schimbarea conducerii acesteia. Societatea Colterm s-a văzut nevoită ia credit de 20 milioane de lei pentru a achita datoriile la gaz, în condiţiile în care avea datorii de peste 60 de milioane de lei la furnizorul de gaz.

Directorul Colterm, Aurel Matei, a precizat că societatea are , la rândul său, de primit bani de la guvern şi de la Consiliul Local Timişoara. "De la bugetul local avem datorii de 20 de milioane de lei, pe anii trecuţi, fără a lua în considerare acest an. De la Guvern, pentru subvenţiile la căldură, pe anii trecuţi mai avem de primit 30 de milioane de lei. Către furnizorul de gaz avem datorie de 61 de milioane de lei. Unele facturi sunt din februarie şi martie, când consumul a fost mare", declara în luna august directorul Colterm.

Situaţia financiară a companiei nu s-a îmbunătăţit aproape deloc şi, mai mult, temperaturile scăzute din ultimele zile au determinat societatea să înceapă furnizarea încălzirii în sistem centralizat încă de marţi, 13 octombrie.


TIMIŞOARA, "UITATĂ" DE GUVERN
Cu toate că societatea de termoficare şi-a achitat datoriile, guvernul Boc,pe ultima sută de metri a mandatului, a sfidat încă o dată Timişoara. Executivul a ales pe criterii politice discreţionare cele 21 de oraşe care primesc bani pentru a putea asigura energie termică în perioada de iarnă.

Timişoara lipseşte de pe această listă. Cele 160 de milioane de lei noi prevăzuţi de guvern pentru companiile de termoficare vor merge, cu precădere, în oraşe care au  primari din rândurile PDL. Acest lucru a revoltat marea majoritate a familiilor vizate de această măsură discreţionară.

"Spre deosebire de Timişoara, unde Colterm şi-a achitat rata la credite, sunt oraşe care nu au facut acest lucru şi guvernul vine şi le oferă o sumă importantă de bani pentru a îşi plăti datoriile. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu este în regulă, pentru că tot din banii noştri dau, dar asta poate duce la o altă interpretare: proştii plătesc, deştepţii nu plătesc, apoi vin alţii şi plătesc în locul lor. Guvernul trebuia obligat să recupereze datoriile acestor operatori de la cei vinovaţi. Asta pentru că acolo au existat manageri care au luat credite pe care nu au putut să le ramburseze. O să vedeţi că toate aceste lucruri vor da apă la moară la alţi manageri, din alte oraşe, care îşi vor da seama că pot să facă ce doresc pentru că, oricum, vine statul şi plăteşte", a declarat Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara.

×
Subiecte în articol: observator