x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sală de fitness la coada vacii

Sală de fitness la coada vacii

de Jurnalul National    |    25 Noi 2007   •   00:00
Sală de fitness la coada vacii

Sătenii dintr-o comună ialomiţeană au inlocuit sapa cu ganterele. De o săptămănă, in localitatea Munteni Buzău a fost dată in folosinţă o sală de sport dotată cu aparate de fitness dintre cele mai moderne.

Ialomiţa - "Mens sana in corpore sano", un principiu care a prins la satenii din munteni Buzau

Sătenii dintr-o comună ialomiţeană au inlocuit sapa cu ganterele. De o săptămănă, in localitatea Munteni Buzău a fost dată in folosinţă o sală de sport dotată cu aparate de fitness dintre cele mai moderne.

Ideea de a avea un corp frumos şi sănătos i-a prins repede pe săteni, şi de atunci au lăsat baltă treburile gospodăreşti şi dau fuga la sală, să-şi intărească muşchii.

Â

INTINERIRE. "Lăsăm rufele in copaie, vaca nemulsă, animalele nehrănite şi venim la sală pentru sănătatea noastră. Eu vin două ore pe zi, de două ori pe săptămănă şi deja mă simt parcă mai uşoară. Duminica este mai aglomerat, că atunci vin şi femeile de la biserică după ce se termină slujba", ne spune o femeie trecută de 50 de ani, cocoţată pe o bicicletă medicală. "Eu am dat cu var, am lăsat toată casa vraişte şi am venit aici pentru că am abonament şi nu puteam să pierd programarea. După fitness facem şi treburile gospodăreşti", spune o alta, care trage din greu la fiare pentru a scapa de celulită.

Nu doar femeile se inghesuie la fitness. Şi bărbaţii işi programează treburile, astfel incăt să poată veni măcar o oră la sala de forţă. Chiar dacă unii incă nu s-au dumirit cum funcţionează toate aparatele, sunt bucuroşi că acum se pot duce şi in altă parte decăt la cărciumă. "Am 60 de ani şi m-au adus aici nepoţii. Imi place, şi parcă mă simt mai tănăr, mai frumos şi mai in putere. Nici nu am deshămat caii de la căruţă, că am zis să vin aici mai intăi, că nu am avut timp toată ziua", mărturiseşte un bărbat in timp ce işi lasă la vestiar cizmele de cauciuc pline de balegă, pentru a urca in şosete pe aparatele de gimnastică. Chiar dacă multe dintre uliţele satului nu sunt incă pietruite, iar după cea mai mică ploaie te afunzi in noroi pănă la genunchi, chiar dacă majoritatea oamenilor trăiesc la limita sărăciei, primarul localităţii e măndru nevoie mare de realizarea lui. El este convins că astfel ii va impiedica pe tineri să plece la oraş.

Â

COSTURI. "Cred că aşa vom inlătura diferenţele dintre sat şi oraş şi vom convinge oamenii să rămănă in sat. Pănă la ora 14:00, aici işi desfăşoară ora de educaţie fizică elevii de la şcoală, iar după aceea vin sătenii. Oamenii vin din curiozitate, alţii pentru că ştiu ce inseamnă o sală de gimnastică de la televizor, iar alţii pentru sănătate. Este important ca toată lumea să respecte programul, aşa că unii mai uită vaca la padoc şi vin la sala de sport. Pentru cei care au peste 55 de ani le oferim intrarea gratuită, iar ceilalţi plătesc un abonament de 15 lei pe lună. Avem deja pănă acum 15 abonaţi pentru fitness", spune Gheorghe Soare, primarul din Munteni Buzău. Sala de sport a fost construită printr-un program al Companiei Naţionale de Investiţii şi a costat 8 miliarde de lei vechi. Aparatura de fitness insă a fost achiziţionată de primărie cu fonduri de la bugetul local. In afară de gimnastică de intreţinere, sătenii din Munteni Buzău se mai pot relaxa la sala de sport şi jucănd un tenis, şah sau rummy.

×
Subiecte în articol: observator fitness