Cadrele didactice nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor începând de ieri. Aceasta este prima acţiune din calendarul protestelor anunţate de federaţiile din educaţie.
Tot ieri, la Buzău, au protestat aproximativ 1.000 de profesori din judeţ, cerând plata integrală a salariilor, iar la Ploieşti, aproximativ 300 de cadre didactice membre ale sindicatelor "Şcoala Prahovei", afiliat FSLI, şi "Valea Prahovei" au pichetat Palatul Administrativ. Guvernul a anunţat că profesorii îşi vor primi integral salariile în zilele următoare.Premierul Emil Boc a declarat că a solicitat Ministerului Finanţelor să achite profesorilor salarii majorate cu 17%, conform legii în vigoare. Profesorii care au protestat ieri la Buzău şi la Ploieşti reclamă neacordarea unor drepturi salariale.
Discrepanţele salariale apărute după aplicarea Legii de salarizare unitare sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare.
CALENDARUL PROTESTELOR
Următorul protest este anunţat pentru 25 martie, când sindicatele vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii. În aceeaşi zi vor fi suspendate cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat.
La 14 aprilie, Birourile executive ale federaţiilor din învăţământ vor analiza concluziile strânse în urma dezbaterii pe proiectul Legii educaţiei şi vor face un material pe care îl vor trimite în Parlament. Iar la 22 aprilie este programată greva generală la nivel naţional, cu încetarea activităţii de instruire şi predare în unităţile de învăţământ.
BLOCAREA ANULUI ŞCOLAR
Sindicaliştii ameninţă cu declanşarea grevei generale pe termen nelimitat la începutul lunii iunie şi blocarea anului şcolar, dacă nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele lor. Liderii sindicali spun că acţiunile de protest nu vizează doar salariaţii din sistem, ci şi ceea ce se întâmplă cu elevii.
Cele patru federaţii sindicale din învăţământ vor înainta memorii Parlamentului European şi vor trimite delegaţii la comisarii europeni pe Educaţie şi Justiţie, pentru a le prezenta situaţia învăţământului românesc şi modul în care sunt încălcate drepturile angajaţilor din domeniu. Acţiunile de protest vor continua la nivel local. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar face apel la cadrele didactice, Ministerul Educaţiei şi Guvern pentru a găsi calea către un dialog constructiv în vederea rezolvării tuturor problemelor, pentru că din conflicte singurii care au de pierdut sunt copiii. Părinţii cred că prin continuarea acestor stări conflictuale se încalcă dreptul fundamental al copilului la educaţie.
SE PUN ŞI NOTE
Nu toţi profesorii au recurs la metoda de protest propusă de sindicate, astfel încât unii au continuat să pună note şi calificative în catalog. Liderii sindicali spun că doar au recomandat să nu fie trecute notele, însă decizia aparţine profesorilor, nefiind organizat un referendum în acest sens. Inspectorul general şcolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu, a declarat că Inspectoratul va analiza dacă profesorii respectă toate etapele prevăzute de lege pentru aceste acţiuni de protest.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a adresat cadrelor didactice îndemnul de a continua să pună note în catalog şi "să nu răspundă apelului sindicatelor". "Orice măsură de acest fel îi afectează în primul rând pe elevi, or, toate măsurile întreprinse de minister sunt făcute în interesul acestora", a declarat ministrul, precizând că în 2010 Ministerul Educaţiei are bani pentru plata salariilor personalului din învăţământ, deci nemulţumirile sindicatelor sunt neîntemeiate.
"Există persoane care încearcă să transmită intenţionat informaţii eronate. Oricine spune altceva decât ceea ce am afirmat eu, şi asum, minte", a mai spus ministrul Funeriu.