x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salariul şi pensia, cumulate iar

Salariul şi pensia, cumulate iar

de Ioana Bugean    |    17 Mar 2010   •   00:00

Militarii, actorii, specialiştii în domenii precum ordinea publică şi siguranţa naţională, dar şi alte categorii de pensionari cu statut special ar putea primi atât pensie, cât şi salariu.



Propunerea legislativă a primit aprobarea Comisiei de muncă de la Senat, iar acum se află pe masa Comisiei de buget-finanţe. Iniţiatorii proiectului de modificare a legii sunt de părere că prin cumulul pensiei cu salariul se repară o greşeală. Pensia este un drept deja câştigat, iar argumentul moral este cel legat de faptul că aceşti pensionari sunt specialişti în domeniile lor. Propunerea legislativă este în deplină concordanţă cu practicile din ţările membre NATO şi UE, unde cumulul pensie-salariu este permis.

În proiectul guvernamental transmis Parlamentului în sesiunea trecută, persoanele care cumulau pensia şi salariul erau obligate să aleagă între pensia care depăşea nivelul salariului mediu brut pe economie şi raporturile de muncă. Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul a fost adoptată la pachet, prin răspunderea Executivului, împreună cu Legea salarizării şi cea a educaţiei. Acum, modificările sunt în mâna senatorilor de la Comisia de buget-finante, care vor întocmi un raport.

×
Subiecte în articol: observator