Produsele pe care le folosim în mod obișnuit, de la șampon până la detergenții de vase, conțin substanțe chimice cunoscute sub numele de PFAS, care ajung în mare și rămân acolo pentru sute sau chiar mii de ani.
Cercetătorii au făcut o descoperire șocantă când au analizat apa de mare din apropierea unei stații de tratare a apelor uzate din Marea Britanie, care deservește peste 400.000 de persoane. Înainte de deversarea apelor uzate, au găsit un singur tip de PFAS în apă. După deversare, numărul acestor substanțe toxice a crescut la opt, inclusiv două tipuri care sunt deja interzise.
Situația este și mai alarmantă în cazul algelor marine. Acestea au acumulat substanțele toxice într-o concentrație de 6.000 de ori mai mare decât apa din jur. Când peștii și alte animale marine mănâncă aceste alge, substanțele ajung în corpul lor și, mai departe, în alimentele noastre.
Substanțele periculoase vin de la ambalajele alimentelor, tigăile antiaderente, hainele impermeabile, produsele de îngrijire personală și multe alte produse de uz zilnic.
Pericolul este real și afectează deja sănătatea oamenilor. Studiile au arătat că PFAS pot provoca cancer, probleme de fertilitate, astm sau boli ale tiroidei.
În Statele Unite, 97% dintre americani au aceste substanțe în sânge, conform unui studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
„Aceste substanțe chimice ne vor afecta pe noi și mediul înconjurător pentru generațiile viitoare", avertizează Francesca Ginley, manager de politică chimică la Marine Conservation Society și co-autor al studiului. Ea cere interzicerea urgentă a PFAS din toate produsele pentru care există alternative.
Cercetătorii lucrează acum la găsirea unor soluții pentru detectarea mai precisă a acestor substanțe, eliminarea lor din apă și dezvoltarea unor alternative mai sigure pentru mediu.
Studiul a fost publicat recent în revista științifică Chemosphere și este citat de Universitatea din Portsmouth pe platforma Phys.org.
(sursa: Mediafax)