x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sanatatea, cel mai corupt domeniu

Sanatatea, cel mai corupt domeniu

22 Apr 2004   •   00:00

Institutul GfK Romania a dat ieri publicitatii un studiu potrivit caruia, comparativ cu 2001, cand doar 24% din populatie era „imprietenita" cu mita, in 2003-2004 nivelul a crescut in tara noastra la 33%.

O cercetare recenta a institului GfK in Europa Centrala si de Est releva o societate din ce in ce mai toleranta la coruptie si la practicile pe care aceasta le implica. Tendinta cea mai ingrijoratoare o are Romania. In opinia romanilor, cel mai corupt domeniu este sanatatea. 35% percep acest sector ca fiind cel in care mita se intalneste cel mai mult, urmat de sistemul de justitie 25%, politie 15% si administratie 12%.

Asteptari de la stat

Opinia unanima a locuitorilor din Europa Centrala si de Est este ca statul trebuie sa lupte impotriva coruptiei, si nu cetatenii. Marea lor majoritate considera ca guvernele nu doresc rezolvarea problemelor legate de coruptie. Comparativ cu 2001, in Romănia numarul persoanelor care au aceasta opinie a crescut de la 54% la 71% in 2004.

Coruptia creste

In ceea ce priveste perceptia coruptiei ca fenomen generalizat, romanii cred in proportie de 86% ca traiesc intr-un stat din ce in ce mai corupt. Nivelul acestei perceptii a crescut fata de 2001, cand acest indicator inregista 75%. Dintre bucuresteni 95% cred ca Romania este un stat corupt, opinie explicata printr-un nivel de informare mai ridicat decat locuitorii din provincie.

Mita fluidizeaza guvernul

55% din participantii la sondaj considera ca in Romania aparatul guvernamental nu ar functiona fara mita. Pe intervalul de varsta 15-24 de ani, 58% sunt convinsi ca fara mita nici macar ceea ce functioneaza azi in guvern nu ar mai functiona. Aceeasi parere o impartasesc si cei care au intre 25 si 34 de ani.

In comunism nu era coruptie

Participantilor la cercetare li s-a cerut sa aprecieze nivelul actual al coruptiei in comparatie cu perioada comunista. In Romania s-a inregistrat cel mai mare procent de persoane care considera ca pe vremuri nu era asa multa coruptie - 63%. Cei mai multi romani care impartasesc aceasta opinie sunt peste varsta de 45 de ani.

Carmen Vintila, Aniela Nine

×
Subiecte în articol: observator