Un nou scandal de şantaj şi corupţie a ajuns în ograda DIICOT, în care actorii principali sunt: controversatul afacerist Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi; Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu; procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi ofiţerul DIICOT Constantin Comăneanu.
Controversatul afacerist Sergiu Lucinschi (50 de ani) a fost reţinut luni seara de procurorii anticorupţie pentru şantaj şi trafic de influenţă. El i-a cerut unui afacerist suma de 4.000.000 euro, în schimbul retragerii unei plângeri penale depusă la DIICOT.
Lucinschi a fost ajutat în şantajarea afaceristului de către procurorul Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop. Mai mult, ofiţerul DIICOT Constantin Comăneanu a cerut şi el o şpagă prin interpuşi, în schimbul soluţionării dosarului. Pentru a-şi demonstra credibilitatea ofiţerul Comăneanu i-a transmis afaceristului că urmează să fie arestat, dar şi o copie a plângerii depusă de Lucinschi. După ce a fost pus în libertate afaceristul i-a dat intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 euro promişi în schimbul eliberării. Din şpaga primită, intermediarul i-a făcut un flagrant ofiţerului.
“Suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracţională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate”, precizează DNA.
În schimb, procurorul Remus Tudoran Jurj avea în lucru două dosare cu afaceristul şantajat. “Suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind organul judiciar competent (în speţă instanţa de judecată), o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia”, dar şi anchetarea acestuia în funcţie de negocierile pe care le avea cu Lucinschi.
Petru Lucinschi: “Eu sunt pur şi simplu şocat!”
Sergiu Lucinschi în vârstă de 50 de ani şi-a făcut studiile în domeniul artelor la Moscova. Potrivit mold-street.com, în perioada 1990-2000, Sergiu Lucinschi a deţinut afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor în Federaţia Rusă, fiind şi proprietarul clubului de noapte “Most” din Moscova. În 2011, Sergiu Lucinschi se mută în România unde preia gestionarea companiei Genesis Internaţional, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Moldova, compania Genesis Internaţional a câştigat mai multe licitaţii privind reabilitarea de drumuri naţionale şi a 10 străzi din Chişinău. Un an mai târziu, Genesis Internaţional a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care folosea ca argument contractele de reabilitare a drumurilor din Moldova, pe care le execută compania austriacă Strabat şi cea italiană Toto&Taddei SPA. În 2014, Sergiu Lucinschi a înregistrat la Moscova două companii: Vest-Torg şi Glavreghionproiect. Petru Lucinschi a declarat pentru prime.md că, “Eu pur şi simplu sunt şocat! (...) Detaliile o să le vedem, dar eu sunt foarte mirat. În toate domeniile sunt nişte limite. Eu îl cunosc pe feciorul meu, el nu are calităţile acestea, este un om foarte deschis, întotdeauna este disponibil să discute”, a afirmat fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.