x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şantaj rutier în Capitală:banii sau te "dădeau” pe mâna poliţiei! (Video)

Şantaj rutier în Capitală:banii sau te "dădeau” pe mâna poliţiei! (Video)

de Mara Raducanu    |    20 Mai 2012   •   14:42
Şantaj rutier în Capitală:banii sau te "dădeau” pe mâna poliţiei! (Video)

Erau experti "la vanat' soferi in trafic.Se pozitionau strategic, dupa care tamponau cu intentie diversi soferi, carora le facusera "amical' semn sa patrunda in intersectie. Dupa "incident',urma santajul care facea parte din planul stabilit: bani in schimbul nesesizarii organelor de politie.Scenariul era unul simplu: membrii retelei invitau la trecere autoturismele care circulau de pe drumul fara prioritate dupa care ei conducand o alta masina tamponau intentionat acele autoturisme, si faptul ca el retinea cea mai mare parte din banii obtinuti din santajarea conducatorilor auto.In total s-a retinut comiterea unui numar de 26 de fapte, fiind identificati toti membrii gruparii infractionale.

Extinderea cercetarilor desfasurate de Brigada Rutiera Bucuresti in cazul prezentat in luna februarie a.c., cand doua persoane au fost arestate preventiv pentru producerea unor tamponari intentionate, a condus la identificarea tuturor membrilor gruparii infractionale.Iata cum inceput totul.In ziua de 2 februarie a.c.,Brigada Rutiera Bucuresti a fost sesizata de un tanar in varsta de 22 ani, despre faptul ca in acea zi, in timp ce conducea un autoturism pe str. Av. Popa Marin, ajungand la intersectia cu str. Radu Beller, a oprit la indicatorul cedeaza trecerea, moment in care conducatorul unui autoturism care circula pe drumul cu prioritate a oprit si i-a facut semn sa patrunda in intersectie, dupa care l-a tamponat cu intentie.

Tanarul a mai aratat ca dupa producerea incidentului, conducatorul autoturismului i-a solicitat suma de 300 de lei, santajandu-l ca daca va sesiza organele de politie isi va pierde permisul de conducere pentru patru luni si va trebui sa plateasca o amenda in cuantum de 420 de lei.'Analizand aceste aspecte si avand in vedere faptul ca la sediile Birourilor Accidente Usoare se inregistrasera, la vremea respectiva, mai multe declaratii prin care diversi conducatori auto reclamau acelasi mod de operare, la nivelul Brigazii Rutiere Bucuresti a fost constituita, incepand din luna februarie, o echipa formata din cadre ale Serviciului Accidente Rutiere aflate sub directa indrumare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, care a realizat un flagrant', se arata intr-un comunicat al politiei.

Astfel, in urma cercetarilor de atunci au fost identificate doua persoane, stabilindu-se ca, impreuna cu alti indivizi, au comis pe raza municipiului Bucuresti mai multe fapte, constand in aceea ca loveau intentionat diferite autoturisme care patrundeau in intersectie de pe drumuri fara prioritate,avand instalate in general indicatoare de reglementare a prioritatii (OPRIRE sau CEDEAZa TRECEREA), dupa care, sub amenintarea faptului ca vor anunta producerea accidentului la unitatile de politie si, pe cale de consecinta, respectivilor conducatori auto le va fi suspendata exercitarea dreptului de a conduce, le pretindeau si obtineau de la conducatorii acestor autoturisme sume de bani cuprinse intre 200 si 600 lei (in lei, euro sau lire sterline).

Ca urmare a savarsirii acestor fapte s-a retinut in sarcina uneia dintre persoane savarsirea in forma continuata a infractiunilor de santaj si distrugere, fapte prevazute si pedepsite de art. 194 alin. 1 C. Pen., si art. 217 alin. 4 C. Pen., iar in sarcina celei de-a doua persoane s-a retinut savarsirea infractiunilor de complicitate la santaj si complicitate la distrugere. Avand in vedere pericolul social concret al faptelor savarsite si modul de operare, constand in aceea ca foloseau pentru comiterea acestor fapte mai multe autovehicule pe care le schimbau intre ei pentru a nu fi identificati de catre politisti, organul de cercetare penala a dispus retinerea invinuitilor pe o perioada de 24 de ore.

La data de 03 februarie a.c., cei doi au fost prezentati Judecatoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventiva. La aceeasi data, instanta a admis propunerea organelor de ancheta, dispunand arestarea preventiva a inculpatilor pe o perioada de 29 de zile.

Politia a extins cercetarilor in cazul mafiei rutiere pe sosele
In cauza, inca din luna februarie a anului curent, s-au continuat investigatiile specifice in vederea documentarii intregii activitati infractionale a inculpatilor si cu scopul identificarii tuturor persoanelor implicate."Astfel, in urma extinderii cercetarilor,in data de 17.05.2012 au fost identificate si retinute alte trei persoane care in perioada 2010-2012, au comis pe raza Mun. Bucuresti, mai multe fapte constand in aceea ca loveau intentionat diferite autoturisme care patrundeau in intersectie de pe drumuri fara prioritate, avand instalate in general indicatoare de reglementare a prioritatii (OPRIRE sau CEDEAZa TRECEREA), dupa care, sub amenintarea faptului ca vor anunta producerea accidentului la unitatile de politie si pe cale de consecinta respectivilor conducatori auto le va fi suspendata exercitarea dreptului de a conduce, le pretindeau si obtineau de la conducatorii acestor autoturisme sume de bani cuprinse intre 200 si 600 lei (in lei, euro sau lire sterline).

Ca urmare a savarsirii acestor fapte s-a retinut in sarcina a doua dintre persoane savarsirea in forma continuata a infractiunilor de santaj si distrugere, fapte prevazute si pedepsite de art. 194 alin. 1 C. Pen., si art. 217 alin. 4 C. Pen., iar in sarcina celei de-a treia persoane s-a retinut savarsirea infractiunilor de santaj si complicitate la distrugere.La data de 18.05.2012 Judecatoria Sectorului 1 a dispus arestarea lui J.I.si a lui R.L. si obligarea de a nu parasi localitatea fata de B.N.G.

Din materialul probator administrat rezulta ca J.I. ii organiza, indruma, participand alaturi de ei la comiterea faptelor prin faptul ca invita la trecere autoturismele care circulau de pe drumul fara prioritate dupa care ei conducand o alta masina tamponau intentionat acele autoturisme, si faptul ca el retinea cea mai mare parte din banii obtinuti din santajarea conducatorilor auto.In total s-a retinut comiterea unui numar de 26 de fapte.

Soferi, anuntati evenimentele rutiere la politie!
Brigada Rutiera recomanda tuturor conducatorilor auto implicati in evenimente rutiere soldate numai cu avarii sa anunte evenimentul la politie cu exceptia situatiilor in care incheie un constat amiabil, materializat in semnarea formularului "Constatare amiabila de accident'.

×
Subiecte în articol: observator