x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sânzienele la Muzeul Satului

Sânzienele la Muzeul Satului

de Carmen Anghel    |    22 Iun 2012   •   13:15

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti' ne face o invitatie pentru finalul acesta de saptamana. Duminica, 24 iunie 2012, incepand cu ora 12:00, se deschide Targul de traditii si obiceiuri "De Sanziene'.

"In calendarul popular, 24 iunie este ziua in care romanii sarbatoresc Sanzienele (in sud-vestul, centrul si nordul Romaniei) sau Dragaica, in celelalte regiuni romanesti. Aceasta zi marcheaza pentru traditia spirituala romaneasca solstitiul de vara, cand "soarele se odihneste la amiaza', zi in care sunt realizate numeroase practici magice de fertilitate, fecunditate, divinatie si etnoiatrie. De asemenea, este perioada de inceput a cositului fanului, de maturizare si coacere a unor plante cerealiere precum si termenul limita cand se mai praseste. Este ziua cand este culeasa floarea de sanziene, floare ce va fi prinsa in cununi si ascunse sub perne de catre fetele nemaritate pentru a-si visa ursitul.', ne spune doamna Paulina Popoiu, directorul general al muzeului.

In vechime, in zorii zilei de Sanziene, erau culese plantele "de leac'; acestea erau sfintite la biserica si pastrate in casa peste an, ca remediu natural si rapid pentru diverse boli.

Pe aleile muzeului vor rasuna ritmuri bizantine ale Grupului de muzica bizantina Anton Pann al Patriarhiei Romane, iar Formatia de Dragaici din Teleorman ne va introduce in atmosfera de Sarbatoare a zilei de Sanziene.

Mesteri neintrecuti va vor arata cum sa lucrati cu roata olarului sau cum sa teseti in razboi. Apoi, in curtile racoroase ale muzeului veti putea degusta produse traditionale romanesti si veti putea cumpara obiecte deosebite de la mesterii invitati la aceasta sarbatoare.

×