x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Săptămâna zăpezii

Săptămâna zăpezii

de Mara Raducanu    |    Monica Andrei Capatos    |    20 Ian 2010   •   00:00
Săptămâna zăpezii
Sursa foto: /MEDIAFAX FOTO

Drumuri blocate, trenuri anulate, trafic aerian îngreunat, ambulanţe înzăpezite, trafic greoi, viscol, multă zăpadă, tamponări în trafic şi accidente. În plus, hidrologii au emis ieri o atenţionare valabilă până la 27 ianuarie, în care anunţă că timp de o săptămână fenomenul de îngheţ se va extinde, intensificându-se pe râurile din întreaga ţară.

Au fost de ajuns câteva ore de ninsoare abundentă pentru ca multe drumuri din ţară să fie blocate. Problemele din trafic nu vor fi rezolvate prea repede, meteorologii prelungind până astăzi atenţionarea cod galben de ninsori şi viscol. În Constanţa circulaţia se desfăşura ieri cu dificultate. Singurul drum judeţean blocat a fost DJ 391 Mangalia - Negru Vodă, în dreptul localităţii Cotu Văii. Situaţia nu era mai bună nici pe DJ 228, care face legătura între DN 2A şi DN 22C, în zona Nazarcea.

Şi asta nu e tot. În Vrancea, Drumul Naţional 23B a fost închis circulaţiei, iar viscolul a reuşit să pună stăpânire pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene, şoferii fiind puşi la grea încercare. De asemenea, traficul DN22 Buzău - Râmnicu Sărat a fost închis. Potrivit Poliţiei Buzău, cea mai critică situaţie se înregistra pe DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, în localitatea Balta Albă, unde vântul, atingând până la 80 de kilometri pe oră, viscolea zăpada şi făcea imposibilă munca drumarilor.

Restricţii au fost şi pe DN 10 Buzău-Braşov, în dreptul Barajului Siriu, unde erau probleme din cauza aluviunilor şi a rocilor desprinse de pe versanţii de pe marginea drumului care ajung pe carosabil.

GREU CU TRENUL ŞI CU AVIONUL...
Şi cei care au ales să meargă cu trenul n-au fost lipsiţi de peripeţii. S-a circulat greu în partea de sud şi sud-est a ţării. Astăzi, trenul Rapid 684 pe relaţia Medgidia - Bucureşti Nord circulă întârziat de la staţia Medgidia, trenul Rapid 689 este anulat pe relaţia Bucureşti Nord - Constanţa, iar trenul Accelerat 1982 circulă normal pe relaţia Tulcea - Medgidia şi este anulat pe relaţia Medgidia - Bucureşti Nord. Călătorii care au bilete la trenul Accelerat 1982 vor fi preluaţi în staţia Medgidia de trenul Rapid 684, fără plata diferenţelor tarifare.

CFR Călători recomandă pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii în staţiile şi agenţiile CFR sau la telefon 021-9521. Din cauza zăpezii şi a vântului puternic, aeroportul Iaşi a fost închis ieri la prânz, patru curse aeriene fiind anulate.

 

Firme amendate
Supărare mare ieri la Primăria Capitalei. Angajaţii unor firme de salubrizare nu şi-au făcut treaba, cel puţin aşa a susţinut ieri primarul general, Sorin Oprescu. De data asta, s-a lăsat şi cu sancţiuni. Astfel, societăţile Romprest, Supercom, Rosal şi ADP Sector 5, care acţionează în sectoarele 1, 2, 3 şi 5, au fost amendate cu câte 50.000 de lei pentru nedeszăpezirea arterelor principale şi a străzilor secundare. Edilul Capitalei a declarat, ieri, la comandamentul de deszăpezire de la ora 14:00, că a început să acţioneze conform principiului "Nu ştii - te învăţăm, nu poţi - te ajutăm, nu vrei - te forţăm".

Singurii care au reacţionat la amenzile primite au fost cei de la Primăria Sectorului 1. "Contrar afirmaţiilor oficialilor din Primăria Municipiului Bucureşti, care gestionează problema deszăpezirii din birou, pe bulevardele principale din Sectorul 1 se circulă în condiţii de iarnă fără ca traficul rutier să fie afectat de zăpada şi poleiul de pe carosabil", se arată în comunicatul dat de administraţia locală.

 

Cod galben extins
Codul galben emis de Administraţia Naţională de Meteorologie este acum valabil până azi la ora 14:00. Judeţele vizate sunt Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa, iar în estul Bărăganului şi în Dobrogea, trecător precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi se va forma polei.

Nici în zilele ce urmează nu vor fi schimbări în bine. Cu toate că valabilitatea codului expiră, de mâine temperaturile vor fi din ce în ce mai scăzute, mai ales în Moldova (maxima -5°C şi minima -14°C), în Dobrogea (maxima -2°C şi minima -10°C) şi în depresiunile intramontane ale Transilvaniei (maxima 2°C şi minima -14°C). Ninsorile vor fi şi ele prezente, însă cantităţile vor fi mai scăzute decât până acum, iar vântul, care va sufla slab până la moderat, va viscoli zăpada. Nici vineri nu se întrevede vreo ameliorare. Temperaturile minime nocturne vor coborî până la -20°C, iar maximele din timpul zilei nu vor depăşi valorile de 1°C... 2°C. Va mai ninge local, iar vântul va fi şi el prezent, suflând slab şi moderat.

   • Dan Panaitescu

×
Subiecte în articol: observator