x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oameni de afaceri din TOP 300 şi directori de banci, cercetaţi într-un dosar de fraude de 85 de milioane de euro

Oameni de afaceri din TOP 300 şi directori de banci, cercetaţi într-un dosar de fraude de 85 de milioane de euro

13 Dec 2012   •   08:23
Oameni de afaceri din TOP 300 şi directori de banci, cercetaţi într-un dosar de fraude de 85 de milioane de euro
UPDATE 16:50 - Omul de afaceri Valentin Nedelcu este cel care a făcut denunţul la DIICOT în dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a arătat indicat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi nelegal bani, au declarat surse judiciare, citate de mediafax.ro.

Valentin Nedelcu, fostul soţ al artistei Manuela Fedorca, a fost arestat câteva luni, în 2011, pentru acest gen de fapte.

Concret, în februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori şi, ulterior, arestat până în mai 2011, fiind cercetat alături de alte şase persoane.

Potrivit surselor citate, la acel moment, Valentin Nedelcu a făcut un amplu denunţ în care a nominalizat persoane, între care şi directori ai unor bănci, şi le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de aceştia.

În 11 octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost deferit justiţiei pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Decizia în acest caz nu este definitivă, iar dosarul se află în prezent în faţa judecătorii apelurilor la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE 13:20 - Potrivit ziuanews.ro, preşedintele PDL, Vasile Blaga, fostul şef al IGPR, Liviu Popa şi Oana Mizil au apărut în interceptările din dosarul bancherilor. Totodată, o judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost şi ea audiată ca martor în acest dosarul fraudelor de 85 de milioane de euro. "Nu ştiu mai mult decât dumneavoastră, nimeni nu m-a întrebat nimic niciodată şi nu are de ce să mă întrebe", a spus Vasile Blaga la Realitatea TV.

Precizăm că în primul dosar al bancherilor, frauda anunţată de DIICOT, de 22 de milioane de euro, nu s-a confirmat.

UPDATE 12:07
- Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic şi fraţii Creştin, au declarat pentru mediafax.ro surse judiciare. De asemenea, în anchetă ar mai fi vizată şi soţia lui Marius Locic.

Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, că a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizând că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. Conform băncii, creditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.

..................

90 de oameni de afaceri au fost duşi la DIICOT, joi dimineaţă, pentru audieri în dosarul bancherilor. Prejudiciul cauzat de reţeaua bancherilor se ridică la 85 de milioane de euro. Cu ajutorul mai multor funcţionari din bănci, reţeaua împrumuta mari sume de bani fără acoperire. Potrivit România TV, printre oamenii de afaceri duşi la audieri se numără Marius Locic şi fraţii Vasile şi Dumitru Creştin.

Percheziţiile sunt făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. La finalul percheziţiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală.

"În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat de membrii grupării a fost estimată la aproximativ 85 de milioane de euro.





×
Subiecte în articol: frauda bancara bancheri prejudiciu