x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătoare: Izvorul Tămăduirii

Sărbătoare: Izvorul Tămăduirii

de Luminita Ciobanu    |    29 Apr 2011   •   16:15

Creştin ortodocşii sărbătoresc în vinerea din Săptămâna Luminată Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. Numele sărbătorii creştine vine de la minunile săvârşite la izvorul aflat într-o pădure din apropierea Constantinopolului.

Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba în apropierea acestui codru, unde a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să-i dea apă şI să îl ducă în cetate. În zadar a căutat Leon un izvor. Negăsind nici o sursă de apă a auzit-o pe Maica Domnului care i-a spus: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apă tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecati". Ascultând glasul Sfintei Fecioare, Leon a găsit un izvor din i-a dat orbului să bea, spălându-i apoi faţa, şI pe dată şi-a căpătat vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Ulterior, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică mai mare, aşezământ sfânt care a fost distrus de turci în anul 1453.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şI felurite suferinţe. Astăzi, la Istanbul – noul nume al cetăţii Constantinopolului – credincioşii se închină cu evlavie la Biserica Izvorul Tămăduirii, în subsolul căreia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există izvorul tămăduitor.

Credincioşii, cu mic cu mare, merg la sfintele lăcaşuri să participe la slujba de sfinţire a apei, cunoscuta şi sub numele de Aghiasma Mică.

×