x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătoarea brâncovenească de la Palatul Mogoșoaia îi va purta pe bucureșteni înapoi în istorie

Sărbătoarea brâncovenească de la Palatul Mogoșoaia îi va purta pe bucureșteni înapoi în istorie

de Mihaela Stănescu    |    18 Iun 2014   •   19:46
Sărbătoarea brâncovenească de la Palatul Mogoșoaia îi va purta pe bucureșteni înapoi în istorie
Primăria Municipiului București, împreună cu Centrul Cultural ‘’Palatele Brâncovenești”, organizează în perioada 20-22 iunie, un eveniment de excepție care marchează Anul Brâncoveanu.

În cele trei zile, bucureștenii vor pătrunde în atmosfera secolului al XVII-lea, în perioada în care domnitorul Constantin Brâncoveanu acorda o mare atenție culturii românești.

Lecție de istorie în aer liber

Pe 20 iunie, copiii din școlile bucureștene vor putea asista la o lecție inedită de istorie, prin care vor putea înțelege ce a însemnat Constantin Brâncoveanu pentru istoria poporului român. Studenții Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L Caragiale” au pregătit o piesă de teatru, special scrisă pentru acest eveniment: “Povestea lui Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi”. De asemenea, odată ajunși la Mogoșoaia, elevii se vor putea plimba cu trăsura pe domeniul brâncovenesc, vor vizita palatul și vor participa la ateliere de creație adaptate perioadei respective. Astfel, copiii vor scrie, în stilul caracteristic epocii, pe foi de papirus, vor desena blazoane și vor putea să-și creeze propria coroană regală.

Muzică bizantină, fanfare și saltimbanci

Pe 21 iunie, la Palatul Mogoșoaia va fi o zi de petrecere specială. În curtea Palalatului, fanfara și saltimbanci vor întreține armosfera, ajutați de jongleuri, aruncători de flăcări și acrobați. Nu vor lipsi nici actorii care îi vor întruchipa pe Constantin Brâncoveanu și pe cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, iar Corul Patriarhal va susține un minirecital de muzică bizantină. Pe lângă alaiul domnesc, la sărbătoarea brâncovenească vor fi prezenți și instrumentiști turci care vor cânta meterhanea (muzică turcească specifică paradelor turcești). Seara va fi încheiată de Viorica și Taraful din Clejani. Păstrând nota evenimentului, un moment special îl va constitui Balada lui Brâncoveanu.

Pe 22 iunie, bucureștenii sunt invitați la un alt spectacol medieval, muzică și dans, susținut de trupa Trei Parale. Intrarea este liberă.

Programul evenimentului

20 iunie

10.00 – 11.30 – plimbări cu trăsura pe domeniul brâncovenesc
11.45. – 12.30 – “Povestea lui Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi”, piesă de teatru pentru copii
12.50 – 13.30 – ateliere de creație

21 iunie

19.30- 00.00 - Sărbătoarea brâncovenească

- toaca va da semnalul de începere a serbării de la Palatul Mogoșoaia. În curtea Palatului, fanfara, saltimbanci, jongleuri, aruncători de flăcări și acrobați vor întreține atmosfera.
- sosirea actorilor care îi întruchipează pe Constantin Brâncoveanu și pe membrii familei sale
- minirecital de muzică bizantină – Corul Patriarhiei
- muzică turcească – meterhanea
- concert Viorica și Taraful din Clejani

22 iunie


14.30 – 15.15 – Trei Parale, concert de muzică medievală
15.15- 15.35 – dans medieval
16.00 – 16-45 – Trei Parale, concert de muzică medievală
 

×
Subiecte în articol: brancoveanu palatul mogosoaia