În aceste zile, Iaşiul a devenit un pol de atracţie pentru politicieni. Cu mic, cu mare, cu căţel, cu purcel, cu partidul, cu Guvernul, ei au lăsat baltă treburile ţării şi au purces la drum. Să fie prezenţi la marele eveniment al anului, marea sărbătoare de la Iaşi, sărbătoarea unirii într-ale treburilor partidului, într-ale frăţiei de stat.
Ceaţa deasă a crizei, aburii negri ai colapsului economic iminent au fost lăsaţi în urmă. Ei s-au gândit să-şi dea întâlnire la Iaşi, pentru a sărbători "Mica Unire" de la 1859, mai precis, împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Moldova şi Muntenia. Unire legată mai mult de Focşani decât de capitala Moldovei. Mânaţi de curentul publicităţii cu orice chip, după ce au promis că nu vor politiza sărbătoarea Unirii, şi-au făcut socoteala: mai bine să te vadă poporul din timp, că niciodată nu se ştie. Ca în calea turcilor, au pârjolit lanul de probleme din Bucureşti, au otrăvit fântânile cererilor sindicale şi au lăsat ţara în ceaţă. Guvernul s-a întrunit pe "strada cafenelelor din Ieşi", strada Lăpuşneanu. În Parlamentul României a rămas vid, s-a închis. A fost deschis însă "bufetul" partidelor la întrunirile regionale de mare importanţă pentru ţară. Mai lipsea să vină şi Gigi Becali, cu o valiză nouă, să se întâlnească cu foştii aliaţi şi simpatizanţi politici, vezi PD-L şi Traian Băsescu. Cine lipseşte de la Iaşi? Preşedintele Traian? Nţ! Prim-ministrul Boc? Noh! Preşedintele Senatului, Geoană? Nicidecum. Pentru PSD, la Iaşi a avut loc ieri întrunirea regională - la care au participat toţi liderii de partid şi toţi miniştrii. Ba a venit şi Vanghelie să pupe mâinile ziaristelor din Prefectură. Nu se ştie de ce toţi, o dată ce întrunirea este regională. Iar PD-L a avut "bal" şi mai mare.
LA ASTORIA, UNDE-I WHISKY DIN BELŞUG
Preşedintele Băsescu s-a cazat la Hotel Astoria, loc unde whisky-ul se serveşte la orice oră din zi şi din noapte, numai prieteni credincioşi să ai prin preajmă. El a ţinut să fie prezent cu ocazia... atenţie!, Galei Premiilor de Excelenţă în PD-L, unde n-a avut acces oricine, ci doar cei invitaţi, să nu deranjeze tot poporul de rând. Un fel de concurs de frumuseţe în oglindă. Se uită şi se întreabă singuri: Cine e cel mai deştept şi mai frumos din ţară? PD-L-ul? Nu! Băsescu. Cine e cel mai vânjos şi mai înalt din ţara portocalie? A fost greu să se decidă aseară. Dar va fi astăzi baia de mulţime, proba de strâns mâini, şi ce-o să se mai învârtă el, preşedintele, în hora Unirii! Ca la Iaşi. Lipseşte şampania pe care s-o arunce în mulţime, cum a făcut-o la Paranghelionul din 2007, parcă. Aşa a ajuns Iaşiul să sărbătorească nu doar Unirea, ci mai ales ziua naţională a politicienilor.
PROGRAMUL ZILEI
Manifestările de pe 24 ianuarie vor începe la ora 9:00, în Piaţa Unirii, cu un concert de muzică populară. Între 9:50 şi 10:00 este aşteptată sosirea invitaţilor, iar puţin după ora 10:00, actorul Petrică Ciubotaru de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" va citi textul Proclamaţiei 1961, rostită acum 150 de ani de Cuza, prin care s-a recunoscut oficial înfăptuirea Unirii. Vor urma discursurile oficialităţilor, o slujbă "Te Deum", depunerea de coroane la statuia lui Cuza şi defilarea Gărzii de onoare. Pentru ora 11:35 este programată tradiţionala Horă a Unirii. Apoi, demnitarii vor pleca la Biserica "Sf. Trei Ierarhi", pentru depunerea de jerbe la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Nu vor mai poposi la nici o recepţie în Iaşi, ci vor lua, ce-i drept, târziu, calea Focşaniului.
La Iaşi, distracţia va continua cu un concert folcloric susţinut de Nicolae Furdui Iancu şi orchestra "Crai Nou", Maria Dragomiroiu, Sofia Vicoveanca, Ioan Oprişor, Irina Loghin şi orchestra de muzică populară "Lăutarii" condusă de Nicolae Botgros. Seara, de la 17:30, va avea loc ceremonialul militar al "Retragerii cu torţe". Manifestările se vor încheia cu un concert pe esplanada Palatului Culturii, între orele 18:00 şi 20:15, susţinut de Ştefan Bănică Jr, Morandi şi Loredana şi cu un foc de artificii.
Unirea, sărbătorită la Patriarhia Română
Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost omagiată ieri de autorităţile de stat şi cele bisericeşti. După un Te Deum la Catedrala Patriarhală, a urmat depunerea unor coroane de flori la statuia lui Alexandru I. Cuza pe Dealul Patriarhiei de către preşedintele Traian Băsescu, acad. Dan Berindei şi Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. S-au rostit apoi cuvântări despre însemnătatea Unirii, iar după acestea, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor au lansat volumul "Biserica Ortodoxă Română şi Unirea Principatelor - moment aniversar 1859-2009" şi o medalie aniversară.- Daniela Şontică
Arcul de Triumf, deschis publicului
Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis astăzi şi mâine vizitatorilor pentru organizarea unor expoziţii de fotografie, film, muzică militară, expoziţie de efigii din bronz, machete şi expoziţia Marea Unire de la 1918. Istoria militară din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza va fi reconstituită printr-un ceremonial ce include exerciţii, manevre şi mânuiri de arme conform regulamentelor militare de epocă (1859 -1866). Vizitatorii vor putea astfel admira uniforme de infanterie de linie model 1859, de vânători pedeştri model 1860 şi replici de arme model 1898.Romfilatelia - marcă poştală aniversară
Romfilatelia introduce de astăzi în circulaţie emisiunea de mărci poştale «150 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE - 24 IANUARIE 1859». Cu ocazia acestei manifestări, cetăţenii şi colecţionarii vor avea la dispoziţie o marcă poştală şi o coliţă filatelică dantelată, ce redau primele steme elaborate imediat după 1859, precum şi vechile steme ale Principatelor, harta din 1859 şi câteva strofe ale Horei Unirii, refăcând astfel istoria evenimentului. Lansarea şi introducerea oficială în circulaţie a emisiunii filatelice are loc la Focşani, în incinta Teatrului Municipal «Maior Ghe. Pastia». Începând de astăzi, această emisiune filatelică va putea fi găsită în toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.Citește pe Antena3.ro