România importă cam multe produse agroalimentare, iar această situaţie nu se poate redresa imediat, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, citat de Agerpres.
"Importăm 70 la sută din necesarul de carne de porc, exact invers faţă de cât am lăsat eu în 2004. Atunci importam 30 la sută din necesar", a explicat Sârbu. De asemenea, potrivit datelor prezentate de acesta, situaţia este ceva mai bună la carnea de pasăre, unde necesarul ce trebuie acoperit din importuri este de numai 35 la sută. La legume şi fructe problema este dată de faptul că aveam o producţie sezonieră, care acoperă cam 65 la sută din cerere.
Datorii de 1,2 miliarde de lei din 2008
Guvernarea trecută a lăsat Ministerul Agriculturii cu datorii de 1,2 miliarde de lei, bani care trebuia plătiţi agricultorilor în 2008, a declarat Ilie Sârbu. "Au fost plăţi restante la crescătorii de bovine, ovine şi caprine şi noi ne-am angajat să le plătim din 15 ianuarie, ceea ce am şi făcut. Am reuşit deja să plătim 485 milioane lei", a spus Sârbu. Acesta s-a arătat nemulţumit de ceea ce a găsit în minister, menţionând scăderea producţiilor în aproape toate sectoarele, anunţă Agerpres. "Contribuţia agriculturii la PIB a fost de 12,6 la sută în 2004, iar în 2008 aceasta a scăzut la numai 7,1 la sută din PIB", a arătat Sârbu. De asemenea, ministrul a menţionat 'dezastrul' găsit la ANPA, care nu a reuşit să atragă nici un euro din fondurile europene pe pescuit, cifrate la 230 milioane euro, dar şi cel de la agenţiile de plăţi - APIA şi APDRP- mai ales în ceea ce priveşte întârzierea plăţilor pe suprafaţă şi blocarea fondurilor Sapard.
Ministrul şi-a prezentat cei trei secretari de stat, pe Liviu Harbuz - care se va ocupa de afaceri europene şi agenţii de plăţi, pe Marian Hoinaru, secretarul de stat pentru relaţia cu parlamentul şi pe Cătălin Roşculete - cel responsabil cu politicile agricole.
"Roşculete va avea şi cea mai grea misiune pentru că se va ocupa de elaborarea unei unei strategii pe fiecare produs în parte. Suntem în situaţia în care vorbim mult, dar nu avem o strategie pe produs începând de la orz, floarea soarelui, până la ouă şi ulei. Trebuie să ştim în ce situaţie ne aflăm, ce ne spune piaţa şi bursele şi apoi să vedem unde ne îndreptăm", a mai adăugat Sârbu. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro