Celebra lucrare "Sărutul", din Cimitirul Montparnasse, Paris, se află într-o stare deplorabilă. Monumentul necesită urgent lucrări de restaurare, altfel nu va mai putea fi niciodată recuperat. Ceea ce împiedică autorităţile franceze să facă acest lucru este un proces care se află pe rol de câţiva ani între moştenitorii lucrării şi beneficiarii cesiunii.
Lucrarea-monument numită "Sărutul", din cimitirul Montparnasse, a fost ridicată de Constantin Brâncuşi în 1910. Aceasta i-a fost comandată marelui sculptor român de familia Rachevskaia, pentru mormântul fiicei lor Tatiana, care s-a sinucis din dragoste.Din 2002 încoace lucrarea a fost neglijată de autorităţile franceze, din cauza unui litigiu între moştenitorii sculpturii, familia Rachevskaia, şi beneficiarii cesiunii. Starea deplorabilă în care se află monumentul i-a stupefiat pe artiştii români aflaţi în vizită la cimitirul Montparnasse, în cadrul unei tabere organizate de Centrul de Artă "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu, anul acesta.
Aşa cum se poate vedea şi din fotografiile făcute acolo, lucrarea "Sărutul" este într-un stadiu avansat de degradare, iar dacă nu se va lua o măsură urgentă de restaurare, aceasta nu va mai putea fi niciodată recuperată.
"Urmăresc din 2002 această lucrare şi am observat că de la an la an se deteriorează, în sensul că pică efectiv bucăţi din ea. În zona muchiilor este friabilă, deja este erodată. Dacă atingi cu degetul uşor, pică granule din rocă peste tot şi mai ales în partea superioară. Pe ea au crescut chiar şi muşchi, iar radicelele distrug piatra şi menţin flora microbiană. Mai mult decât atât, am aflat de la cel care se ocupă de paza cimitirului că, din septembrie anul trecut, au apărut nişte zgârieturi care se pare că sunt legate de procesul care se află pe rol între moştenitorii lucrării, adică familia Rachevskaia, şi moştenitorii cesiunii. E de presupus că moştenitorii cesiunii sunt chiar reprezentanţii Primăriei din Paris", a spus Sorin Lory Buliga, directorul Centrului de Artă "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu.
"AŞA TREBUIE SĂ ARATE!" Din imagini se poate observa faptul că lucrarea are mai multe zgârieturi, în partea superioară au apărut muşchi, prezintă mai multe pete negre, din cauza poluării, şi să nu mai spunem că bucăţile de rocă pică efectiv din monument. Ce răspuns au primit artiştii români, atunci când au cerut explicaţii pentru situaţia deplorabilă în care se află "Sărutul"?!...
"Agentul care veghează cimitirul Montparnasse mi-a spus că aşa trebuie lăsate monumentele, să se lase patina timpului pe ele, să arate că sunt vechi", povesteşte Sorin Buliga. Cel care se ocupă de administrarea cimitirului Montparnasse spune că, până când nu se va obţine un rezultat în procesul dintre moştenitorii lucrării şi be-neficiarii cesiunii, nici nu se poate pune problema restaurării.
"Zgârieturile sunt foarte evidente şi se pare că au fost făcute chiar de moştenitorii lucrării pentru a demonstra că Primăria nu are grijă de această lucrare. De când au apărut zgârieturile, Primăria din Paris a pus camere de luat vederi şi sistem de alarmă pe acest monument, pentru a nu se mai apropia nimeni de el", mai spune Sorin Buliga.
Singura lucrare a lui Brâncuşi în aer liber din Franţa, pentru că restul sunt în atelierul din Paris, necesită urgent lucrări de restaurare. În tot acest timp, de când nu a mai primit nici un fel de îngrijiri, trebuia realizate restaurări, biocidări şi mai multe lucrări de curăţare.