x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şase imobile aparţinând clanului Cămătarilor au fost confiscate

Şase imobile aparţinând clanului Cămătarilor au fost confiscate

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Feb 2009   •   00:00

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus confiscarea unor imobile aparţinând membrilor clanului Cămătaru, după ce instanţa i-a condamnat la ani grei de închisoare, într-un nou dosar de crimă organizată.



Conform Agerpres, instanţa i-a confiscat lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, un imobil din Calea Ferentari, iar fratelui său Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, un imobil din str. Elev Popovici Nicolae, din sectorul 5, şi o casă din comuna Gruiu. De asemenea, au fost confiscate un imobil aparţinând sorei fraţilor Cămătaru, Angela Stoica, şi un automobil marca Mercedes E 270 al mamei acestora, Smaranda Stoica, cunoscută ca Mimi Cămătăreasa. Alte confiscări: Urzică Costel- un imobil din str. Cascadei, Dudiţă Silviu- imobil din str. Popa Iancu, Stan Sile- 320 de monede de aur. În plus, Peleg Shaul, una din victimele fraţilor Cămătaru, va primi înapoi bijuteriile de aur luate de interlopi. Cei 33 de inculpaţi din clanul Cămătaru au fost obligaţi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 200.000 de lei.

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, marţi, pe 33 de membri ai clanului Cămătaru la un total de 191 de ani de închisoare, Vasile Balint (Sile Cămătaru) primind 15 ani, iar fratele său Ion Balint (Nuţu Cămătaru) 12 ani de închisoare, pentru trafic de persoane şi proxenetism. Instanţa a dispus condamnarea lui Dudiţă Silviu la 12 ani închisoare, Stoica Angela- 12 ani, Stoica Smaranda- 3 ani cu suspendare, Rohat Bogdan- 10 ani, Alexandru Iacob- 3 ani cu suspendare. Din cei 34 de inculpaţi, doar Violeta Adriana Molodeţiu a fost achitată. Sentinţele date de Tribunalul Bucureşti nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel.

Membrii clanului Cămătaru au mai fost condamnaţi la ani grei de închisoare, într-un alt dosar de crimă organizată. Cei 34 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pe 20 aprilie 2007, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fraţii Cămătaru sunt acuzaţi că, în perioada 2002-2004, au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni pentru obţinerea de beneficii financiare sau materiale. Procurorii susţin că, între 2004-2007 au fost înaintate instanţei peste 10 cauze penale în care fraţii Cămătaru, rude sau prieteni ai acestora au fost cercetaţi pentru proxenetism, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, vătămare corporală gravă, constituirea şi apartenenţa la grup infracţional organizat, precum şi alte infracţiuni. De asemenea, fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru şi-au extins sfera de influenţă în cadrul lumii interlope din Bucureşti, având pretenţia să obţină beneficii materiale de pe urma oricăror activităţi infracţionale care erau derulate de membrii grupării sale ori de către persoanele care ajungeau să se afle sub controlul său.

Anchetatorii au mai stabilit că gruparea condusă de cei doi inculpaţi acţiona în zona proxenetismului şi a traficului de persoane, în cea a taxelor de protecţie, precum şi în sfera faptelor de tâlhărie, înşelăciune şi şantaj (inclusiv recuperări de datorii). Conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), "urmare a influenţei câştigate pe parcursul timpului în lumea interlopă, fraţii Balint Ion şi Balint Vasile au ajuns să medieze conflictele existente între diverşi interlopi, întreţinând sau creând, în unele situaţii, conflicte de asemenea natură tocmai pentru a le putea ulterior media, activităţi de mediere pentru care, fără excepţie, le reveneau diverse sume de bani ori beneficii de altă natură". "Între activităţile infracţionale derulate de inculpaţii Balint Ion şi Balint Vasile, un rol semnificativ l-au avut faptele de exploatare a unor persoane de sex feminin care, din diverse motive (fie că au fost constrânse, racolate sau îndemnate în acest scop) au ajuns să practice prostituţia. Continuitatea manifestată în implicarea inculpaţilor în astfel de activităţi se datorează faptului că sumele de bani obţinute din exploatarea prostituatelor constituiau un venit sigur şi constant pentru aceştia, venituri la care nu doreau să renunţe şi care erau absolut necesare pentru satisfacerea modului extravagant de viaţă adoptat de inculpaţi", preciza Parchetul General, într-un comunicat de presă.

×
Subiecte în articol: romania camataru balint