O consultare a locuitorilor din satul Izvoarele privind o eventuală strămutare a lor din zonă ar trebui făcută "cu maximă precauție" și numai după ce autoritățile locale vor primi o adresă oficială în acest sens, a declarat, astăzi, Ioan Neculau, primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparține satul. Neculau spune că această consultare a populației ar putea fi realizată cu ajutorul celor cinci consilieri locali care trăiesc în satul Izvoarele și care ar putea, în primă fază, să discute subiectul cu familiile.
O consultare a tuturor sătenilor din Izvoarele cu privire la strămutarea lor de acolo s-ar putea realiza în mai multe zile și cu 'maximă precauție' pentru a nu se induce în rândul populației panica, mai ales că localnicii sunt înspăimântați de seria de cutremure din zonă, a mai adăugat primarul Ioan Neculau, potrivit Agerpres.
Declarațiile acestuia vin după ce, miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, primul-ministru Victor Ponta a vorbit despre eventualitatea strămutării populației din satul Izvoarele, însă numai cu acordul și după consultarea populației de acolo. Ponta le-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, și celui al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, să fie pregătiți să le acorde ajutor locuitorilor, luând în calcul inclusiv varianta mutării lor din zona afectată de cutremure sau repararea caselor. "Vreau să-mi faceți clar o propunere pentru următoarea ședință de guvern și să nu uitați că vine vremea rea. Atenție, poate vă pregătiți pentru o videoconferință cu structurile din teritoriu, să nu ne surprindă iarna", a punctat șeful Executivului.
'Nu trebuie să batem toba în sat pe acest subiect. Totul trebuie făcut cu tact, cu moderație și cu discreție, nu cu presa după noi sau altceva...Abia au început lucrurile să reintre, câte puțin, în matcă, așa că eu nu cred că trebuie să ne grăbim cu o astfel de consultare. Pe de altă parte, dacă este ordin, cu plăcere, adică dacă vom primi o hârtie oficială pentru a face acest lucru, o vom face', a spus Ioan Neculau.
El a mai spus că o astfel de consultare ar putea fi făcută în cele mai bune condiții la sfârșit de săptămână, când localnicii sunt acasă și se poate vorbi în tihnă cu fiecare.
Șeful ISU Galați, colonelul Vasile Balaban, a evidențiat că, potrivit legislației, planul de evacuare a populației din satul Izvoarele nu poate fi propus decât de primarul comunei Slobozia Conachi, în cadrul ședinței comitetului local pentru situații de urgență, însă deocamdată nu se impune această măsură.
"Suntem pregătiți pentru o astfel de măsură, însă deocamdată nu se impune în niciun caz o astfel de măsură. Potrivit legislației, planul de evacuare a populației din satul Izvoarele poate fi propus doar de primarul comunei Slobozia Conachi, în cadrul ședinței comitetului local pentru situații de urgență. Ulterior, se convoacă ședința comitetului județean pentru situații de urgență, iar planul de evacuare se aplică numai după ce acesta este aprobat de prefectul județului, care este președintele comitetului județean pentru situații de urgență', a evidențiat colonelul Vasile Balaban.
Premierul Victor Ponta le-a mai cerut miercuri ministrului Mediului, Rovana Plumb, și celui delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, să finalizeze rapoartele științifice referitoare la cutremurele de pământ produse în zona de est a județului Galați.
Cutremurele produse în zona Galați (est), în perioada 23 septembrie — 15 octombrie 2013, sunt exclusiv de natură tectonică, fenomenele fiind neobișnuite pentru această regiune prin amploarea lor, reiese din analiza specialiștilor Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), publicată pe pagina de Internet a instituției.