x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu-Mare - Baronul Szabo, oprit la frontieră

Satu-Mare - Baronul Szabo, oprit la frontieră

de Crina Dunca    |    29 Sep 2007   •   00:00
Satu-Mare - Baronul Szabo, oprit la frontieră

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu-Mare, Ştefan Szabo, a fost dat in consemn la frontieră de DNA şi i s-a interzis părăsirea judeţului pe o perioadă de 30 de zile. Asta după ce in luna mai a fost incepută urmărirea penală impotriva sa pentru abuz in serviciu.

Biroul Local al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a trimis miercuri, la toate punctele de frontieră, o adresă prin care se instituie consemnul la frontieră, intrucăt impotriva preşedintelui CJ a fost luată măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, după ce a fost audiat mai bine de cinci ore de procurorii anticorupţie.


CONCEDIU REFUZAT. Preşedintelui Consiliului Judeţean i-au fost ridicate joi şi paşaportul de călătorie, şi cel diplomatic, fiind inştiinţate Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi cel al Poliţiei de Frontieră. Purtătorul de cuvănt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan, a confirmat ieri măsura preventivă luată impotriva lui Szabo, fără să facă alte precizări. Surse judiciare afirmă că măsura a fost luată după ce Szabo a refuzat să se prezinte la audieri la DNA, pretextănd că trebuie să plece din ţară, intr-o delegaţie la Bruxelles. El s-a prezentat in cele din urmă miercuri la amiază la DNA Satu-Mare, care a dispus măsura preventivă impotriva sa. Szabo şi-a depus iniţial, joi, cerere de concediu fără salariu la Consiliul Judeţean, delegăndu-şi atribuţiile vicepreşedintelui Gheorghe Ciocan, insă a revenit ieri asupra deciziei, prezentăndu-se la serviciu.


ACUZAŢII. Szabo este acuzat că in perioada octombrie-decembrie 2006, la instigarea deputatului Erdei - Doloczki Istvan şi cu complicitatea secretarului de stat Cseke Attila Zoltan şi a subprefectului Rudolf Riedl, in virtutea funcţiilor deţinute, a determinat alocarea unor sume de bani de la bugetul de stat, destinate realizării unor programe ale comunităţilor locale, in favoarea unor comune din judeţul Satu-Mare, administrate de primari UDMR, in detrimentul altora. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au inceput in cursul lunii mai 2007 urmărirea penală faţă de preşedintele Consiliului Judeţean, Ştefan Szabo, pentru săvărşirea infracţiunilor de abuz in serviciu prin ingrădirea unor drepturi şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, in scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.


COMPLICI. Alături de Szabo mai sunt cercetaţi subprefectul Rudolf Riedl, pentru complicitate la abuz in serviciu prin ingrădirea unor drepturi, deputatul UDMR de Satu-Mare, Istvan Erdei- Doloczki, pentru instigare la abuz in serviciu prin ingrădirea unor drepturi, şi secretarul de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, Cseke Attila Zoltan, pentru complicitate la abuz in serviciu prin ingrădirea unor drepturi.


Afaceri ascunse in Ungaria

Jurnalul Naţional a dezvăluit in cursul lunii mai că preşedintele Consiliului Judeţean Satu-Mare are o avere mare in Ungaria, deşi a negat tot timpul acest lucru. Szabo deţine in judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria cea mai mare fabrică de păine, patru brutării şi opt magazine, prin firma Mateszalkai Sutoipari KFT, care are un capital social de 500.000 de euro. Averea din Ungaria nu apare insă in declaraţia de avere a preşedintelui CJ. Firma, care este una foarte prosperă, a fost cumpărată de la controversatul concern Szabolcs-Gabona din Nyiregyhaza, pe care preşedintele Szabo şi subprefectul Riedl Rudolf l-au ajutat in anul 1999 să cumpere Fabrica de nutreţuri combinate Nutrisam din Satu-Mare şi Complexul de creştere a porcilor de la Moftin. Jurnalul Naţional a scris şi despre implicarea lui Szabo in afacerea "Dacia", de pe urma căreia a rămas cu un căştig net de 830.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator satu-mare szabo