x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu - Mare / Szabo, baron absolut?

Satu - Mare / Szabo, baron absolut?

de Violeta Fotache    |    28 Sep 2006   •   00:00
Satu - Mare / Szabo, baron absolut?

Povestea baronului local Stefan Szabo, ajunsa pe masa procurorilor DNA, te ingrozeste. Presedintele Consiliului Judetean Satu-Mare, audiat marti de procurorii anticoruptie, in plangerea depusa impotriva lui, a fost numit "capul mafiei din acest judet".

Suspectat de comiterea unor fapte penale asimilate infractiunilor de coruptie, Stefan Szabo, presedintele Consiliului Judetean Satu-Mare si vicepresedinte al organizatiei locale a UDMR, a fost audiat marti de procurorii DNA Bucuresti. Tot atunci a fost chestionat si omul de afaceri din Negresti-Oas Vasile Tantas, unul dintre miliardarii din TOP 300. Principalul obiect al cercetarilor este, potrivit purtatorului de cuvant al DNA, Livia Saplacan, tranzactionarea frauduloasa a 46.000 de actiuni ale Hotelului Dacia din Satu-Mare, pe care Szabo le-ar fi achizitionat in nume propriu. Oficialii DNA au refuzat insa sa faca publice mai multe amanunte.

Szabo a declarat telefonic ca a fost chemat la DNA pentru ca grupul de actionari care s-a opus schimbarii actionariatului de la Hotelul Dacia a depus o plangere impotriva lui. Szabo a spus ca a fost audiat separat fa-ta de Tantas si a afirmat ca pro-cu-rorii s-au dovedit "eleganti si foarte corecti". "Cred ca am reusit sa lamurim ca in acest caz nimeni nu a fost inselat sau prejudiciat", a mai afirmat Szabo, care are "convingerea" ca de acum inainte nu va mai fi chemat la DNA.

DENUNTATORUL. Cercetarile anchetatorilor anticoruptie au pornit in luna mai, in urma plangerii depuse la parchet de presedintele CA al SC Dacia SA Satu-Mare, Ionica Piscoran. Potrivit acestuia, presedintele Consiliului Judetean si-ar fi folosit nu doar functia in interes personal, ci si biroul si aparatura electronica a institutiei pe care o conduce. Ba, mai mult, denuntatorul sustine ca inaltul functionar si-ar fi folosit influenta asupra altor institutii din judet pentru a-si hartui "rivalii" timp de ani de zile cu dosare penale fictive, numai pentru ca acestia nu au vrut sa-i cedeze crama din cadrul Complexului Dacia.

ACUZATII. Denuntatorul sustine ca totul a pornit de la privatizarea prin metoda MEBO a Hotelului si restaurantului Dacia din Satu-Mare. La acea data, in anul 1994, Szabo era reprezentantul FPP Transilvania si membru in Consiliul de Administratie al SC Dacia SA, pozitie din care Szabo si-a cumparat 2.585 de actiuni. Presedintele CJ ar fi incercat sa puna mana pe pachetul majoritar de actiuni al societatii, sustine denuntatorul. La finele mai multor procese terminate cu sentinte lovite de nulitate, pentru obtinerea carora ar fi beneficiat de sprijinul unui judecator de la Tribunalul Satu-Mare si al sotiei acestuia, notar, Stefan Szabo a reusit. Acesta i-ar fi convins pe 36 de actionari de la Dacia sa-si vanda actiunile la pretul de 50 de euro/actiune. Afacerea s-ar fi parafat in luna februarie a acestui an, la capatul a trei zile de "targ de negocieri" desfasurat chiar in sediul Consiliului Judetean, potrivit lui Ionica Piscoran.

NEGOCIERI IN PREFECTURA. "Convocarea a fost facuta de pe faxurile CJ. S-au dat telefoane in Italia, in Spania din cladirea administratiei publice. La targ au participat mai multe persoane importante din Consiliu, dar si din Prefectura, care s-au chinuit sa-i convinga pe actionarii de la SC Amurg si SC Corso sa vanda actiunile. Szabo era insa doar un intermediar pentru Tantas, pentru ca acesta nu putea deveni actionar la SC Dacia SA, deoarece societatea este de tip inchis, actiunile neputand fi vandute decat intre cei care sunt deja actionari. Culmea este ca Szabo le-a pus si conditii actionarilor: sa incheie contractele de cesiune de actiuni la un anume notar si sa declare in mod fals ca ei vand de fapt actiunile de la SC Dacia SA. Din sursele noastre, comisionul pe care l-a incasat Szabo este de 600.000 de euro", ne-a declarat ieri Ionica Piscoran.

HARTUIRE? Intre Szabo si noii membri ai Consiliului de Administratie (Piscoran, Grigoriu, Timis, Grumaz, Mocanu) a intervenit si o stare conflictuala, pornita de la debitul adus societatii Dacia de firma lui Szabo, Zefirus SA. Conflictul s-a adancit dupa ce Szabo a fost refuzat cu privire la obtinerea cramei, spune Piscoran. "La toate interventiile acestea, fiind refuzat, el a adoptat tehnica la care se pricepe cel mai bine: santajul si traficul de influenta. Ne-a santajat pe noi, intreg Consiliul de Administratie, ca daca nu acceptam aceasta cerere, el va reusi sa ne faca dosare penale pentru administrare defectuoasa a societatii si prejudicii aduse firmei. Chiar de am fi vrut, n-am fi putut, afacerea era total nelegala. Culmea este ca a si reusit sa ne faca dosare penale, la IJP Satu-Mare, la vremea respectiva inspector-sef fiind un bun prieten al lui Szabo. El a instrumentat acest dosar penal pana in anul 2003, perioada in care noi toti am fost hartuiti, supusi unei activitati permanente de teroare din partea politiei. Eram citati la ora 11:00 noaptea, trimitea echipajul dupa noi. S-au produs chiar si expertize judiciare financiar-contabile false, care constatau ca noi am fi pagubit Dacia cu 14 miliarde de lei. Experta Antal Mihaela este deja cercetata penal de Parchetul Judecatoriei pentru aceasta fapta si a fost exclusa din randul expertilor contabili", ne-a declarat Ionica Piscoran. Dupa cinci ani de cercetari, hartuitii au fost scosi de sub urmarire penala la Parchetul Curtii de Apel Oradea.

"CAPUL MAFIEI"
"Am fost audiat dupa inregistrarea plangerii, am depus acte, inscrisuri care probeaza afirmatiile noastre si constituirea unui grup infractional la nivel de judet de catre acest baron absolut, Stefan Szabo, capul mafiei din acest judet"
Ionica Piscoran
denuntatorul lui Szabo la DNA

×
Subiecte în articol: observator satu-mare szabo Dacia piscoran