x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scaleţchi, deferit justiţiei pentru refuzul de a i se recolta probe biologice

Scaleţchi, deferit justiţiei pentru refuzul de a i se recolta probe biologice

14 Sep 2010   •   00:00

Preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, a fost deferit justiţiei de procurorii bucureşteni după ce a acesta a refuzat, în 2008, să i se recolteze probe biologice, la Institutul Naţionale de Medicină Legală, după ce a fost prins de poliţiştii rutieri cu o alcoolemie de 0,84 la mie.



Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaleţchi, a fost deferit din nou justiţiei, într-un dosar în care este acuzat că a refuzat recoltarea de probe biologice, la Institutul Naţional de Medicină Legală, la cererea poliţiştilor rutieri care l-au prins cu o alcoolemie de 0,84 la mie.

În rechizitoriul prin care Scaleţchi a fost deferit justiţiei pentru infracţiuni la Legea circulaţiei, obţinut de Mediafax, se arată că acesta a refuzat să-i însoţească pe poliţiştii rutieri şi martorii de la faţa locului la INML pe motiv că el este o persoană publică şi că astfel ar putea intra în atenţia presei.

Procurorii arată că, în noaptea zile de 14 mai 2008, în jurul orei 1.40, poliţiştii l-au oprit pe Scaleţchi în Piaţa Charles de Gaulle şi l-au testat cu alcootestul care a indicat o valoare de 0,84 la mie în aerul expirat.

Deoarece alcoolemia era mare, potrivit normelor de procedură în aceste cazuri, poliţiştii, în prezenţa unor martori de la faţa locului, i-au cerut acestuia să-i urmeze la INML pentru a i se recolta o probă biologică pe baza căreia să se poată stabili cu acurateţe alcoolemia.

Scaleţchi a refuzat, iar poliţiştii au încheiat la acel moment un proces-verbal de constatare, pe care preşedintele OADO a refuzat să îl semneze. Ulterior, chemat la audieri, în faţa procurorilor de la Judecătoria Sectorului 1, Scaleţchi a recunoscut că a circulat cu maşina după ce a consumat băuturi alocoolice, respectiv o bere.

"Fiind audiat Florentin Scaleţchi a recunoscut faptul că în noaptea de 14 mai 2008, în jurul orei 1.00 a consumat cantitatea de 500 ml de bere, iar în jurul orei 1.40, după ce l-au testat cu alcooletestul organele de poliţie i-au cerut să se deplaseze la INML în vederea recoltării probelor biologice, însă a refuzat să se prezinte, întrucât fiind o persoană publică, a evitat aflarea acestui incident de către presă", notează anchetatorii în documentul prin care l-au deferit justiţiei pe Scaleţchi.

Procurorii mai arată în documentul citat că Scaleţchi i-a minţit atât pe poliţişti, cât şi pe procurori, informaţiile eronate relatate de acesta fiind de natură a reîntoarce dosarul de la procurorul de caz la poliţişti pentru cercetări suplimentare.

Concret, precizează procurorii, "învinuitul susţine că în noaptea respectivă, în jurul orei 1.20, după ce consumase o bere, soţia sa l-a rugat să se deplaseze la o farmacie pentru a cumpăra nişte medicamente, întrucât fiica sa se simţea foarte rău, având febră".

"Astfel s-a deplasat la o farmacie cu program non-stop de lângă Piaţa Dorobanţilor, de unde a cumpărat mai multe medicamente precum «Nolicin», «Nurofen» şi «Augumentin», după care s-a întors spre casă când a fost oprit", este declaraţia dată de Scaleţchi în faţa procurorului. Pentru că aceste aspecte nu reieşeau din actele poliţiştilor anchetatorii au restituit dosarul poliţiei, care a continuat cercetările şi a identificat farmacia non-stop de unde preşedintele OADO a susţinut că a cumprat medicamentele.

"Prin adresele din 10 august 2009 şi 13 noiembrie 2009 farmacia a comunicat că în noaptea de 14 mai 2008 între orele 00.00 - 01.40 unitatea farmaceutică nu a vândut niciun medicament dintre cele menţioante mai sus de către învinuit şi niciun substitut al acestora", conchid procurorii în documentul citat.

×
Subiecte în articol: observator