x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal la capacitatea de la limba română. "Ceea ce îi jenează" pe făcătorii subiectelor de examen

Scandal la capacitatea de la limba română. "Ceea ce îi jenează" pe făcătorii subiectelor de examen

25 Iun 2012   •   17:23
Scandal la capacitatea de la limba română. "Ceea ce îi jenează" pe făcătorii subiectelor de examen

Cum la noi absolut toate examenele nationale sunt imperfecte, si cel de azi, de capacitate la limba romana, a avut un subiect controversat. Unul ce are doua variante corecte de rezolvare, insa doar una dintre ele e punctata. Cu 6 puncte! 6 puncte din 100... Ce inseamna asta? Ca un copil de 14 ani, chiar daca a rezolvat corect subiectul, va fi incorect depunctat, si fara cele 6 puncte va pierde, poate, trenul vietii lui. Nu pentru ca n-ar fi invatat sau pentru ca ar fi avut o zi mai proastra, ci pentru ca aceia care clocesc subiectele de examen in laboratoarele ministerului Educatiei n-au inspiratia sa propuna spre rezolvare subiecte clare, univoce.

Subiectul controversat de la examenul de azi le-a cerut elevilor sa identifice tipul propozitiei subordonate din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii', ei avand de ales intre atributiva, predicativa sau subiectiva. Cei mai multi au optat pentru subiectiva, de altfel singura varianta de raspuns punctata. Cu toate acestea, daca modifici pronuntia frazei, propozitia "Ceea ce ma jeneaza' este predicativa. Desi raspuns corect, acesta nu este punctat in baremul de corectare. Pe principiul "patul lui Procust', toata lumea trebuie sa gandeasca la fel, sa aiba aceeasi intonatie si aceeasi imaginatie.

Pe site-ul:
www.petitieonline.com/revizuire_barem_proba_romana_en_2012_sesiunea_25_iunie_2012, mii de oameni au semnat o cerere pentru revizuirea baremului de corectare.
"Imi doresc foarte mult sa se puncteze ambele rezultate deoarece a fost ff greu daca si profesorii stau o ora sa o analizeze si tot nu sunt hotarati', scrie pe site un absolvent de gimnaziu. "Era aproape imposibil sa fie in stare sa faca si ei un subiect de examen care sa nu dea nastere la interpretari. Nu ati fost in stare? Atunci dati-le punctajul si celor care au pus predicativa, si celor care au pus subiectiva. Asta pentru ca data viitoare sa ganditi subiecte clare,fara drept de interpretare', puncteaza, corect, un altul.

×