Scandal pe Codul Muncii, cu amânare până în ianuarie
“Premierul a spus ca proiectul care a fost în dezbatere publică se poate modifica, în măsura în care vom aduce argumentele noastre, iar discuţiile vor începe miercuri pentru a condensa calendarul, astfel încât în 21 ianuarie să finalizăm proiectul de modificare a Codului Muncii”, a declarat Petcu.
Reprezentanţii sindicatelor susţin dreptul la asociere colectivă, la negocieri colective la nivel naţional şi de ramură şi cer să rămână în vigoare contractele colective pe perioadă nedeterminată. Marius Petcu a mai declarat că premierul a promis sindicatelor că începând de miercuri vor sesiza o deschidere a reprezentanţilor Guvernului în negocieri, reprezentanţii angajaţilor subliniind că au fost puşi mereu în faţa faptului împlinit.
Preşedintele CNS “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a spus că trebuie stabilit dacă sindicatele şi patronatele vor aduce un text comun sau separat. “Noi am atras atenţia că textul comun nu rezolvă problema unei detalieri a funcţionării ca pentru o lege specială pentru cele cinci subiecte şi creează o bulversare în sistem şi o tratare superficială cu efecte negative pentru dezvoltarea viitoare a pieţei muncii. De asemenea, trebuie să existe asistenţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii, singura care poate să aibă expertiza necesară legată de piaţa muncii”, a spus Hossu. El a adăugat că premierul confundă problema Codului Muncii cu cea a Codului Fiscal, pentru că “se temea că sindicatele şi patronatele vor aduce modificări la Codul Muncii de reducere a contribuţiilor la pensii sau alte mecanisme care ar afecta veniturile la bugetul de stat. Am explicat că nu este vorba de aşa ceva, ci trebuie clarificate mecanismele pieţei muncii care trebuie să funcţioneze ca atare”, a mai spus liderul CNS “Cartel Alfa”.
Sindicaliştii susţin că proiectul de modificare a Codului Muncii are mai multe componente care dereglementează piaţa muncii, punând salariatul în imposibilitatea de a reacţiona la abuzurile angajatorilor. Conform liderului CNS “Cartel Alfa”, ministrul Muncii a spus sindicaliştilor că are un pachet de modificări de la investitorii străini, dar nu sunt toate observaţiile lor preluate în proiect.
Premierul Emil Boc i-a invitat astăzi la Guvern pe reprezentanţii sindicatelor, pentru discuţii privind deblocarea dialogului social, în condiţiile în care sindicatele nu au mai participat la nici o comisie de dialog social şi nu au discutat despre Codul Muncii, care a fost în dezbatere până luni. Confederaţiile sindicale îl anunţau pe premier, în urmă cu o săptămână, printr-o scrisoare deschisă, că se suspendă din toate comisiile de dialog social sau oricare alte consultări în cadrul comisiilor ministeriale şi judeţene, inclusiv la Consiliului Economic şi Social, deoarece Guvernul nu ţine cont de partenerii sociali.
Potrivit celor cinci confederaţii sindicale, singurele opinii pe care Guvrenul le-a agreat până acum sunt cele care satisfac pretenţiile multinaţionalelor reprezentate de Consiliul Investitorilor Străini şi de Camera de Comerţ Româno-Americană, fără a se ţine cont de niciunul din argumentele, propunerile şi solicitările venite din partea patronatelor si sindicatelor. Confederaţiile sindicale şi patronale au respins propunerea Ministerului Munci de modificare a Codului muncii, afirmând că noile prevederi au fost făcute la presiunea Camerei de Comerţ Româno-Americane şi a Consiliului Investitorilor Străini, fără consultarea partenerilor sociali.
Conform unei analize făcute de avocaţii Clubului de Dreptul Muncii, propunerile de modificare ale Codului duc la o insecuritate pe piaţa muncii, angajaţii neputând să-şi mai facă planuri pe termen lung sau să ceară credite la bănci, întrucât nu vor mai avea siguranţa locurilor de muncă. Modificările supuse dezbaterii publice permit angajatorilor să abuzeze de contracte de muncă pe perioadă determinată, iar acest lucru, coroborat cu posibilitatea închirierii de forţă de muncă prin agenţi de muncă, vor duce la precarizarea locurilor de muncă care, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), înseamnă “drumul către exploatare”.

Ştiri din .ro
- Nasleu, hărțuind o angajată de la Piețe SA: ”O să pari că ești o curvă. Tot eu o să conduc, proasta p..lii. Ați luat-o la colțul gurii” AUDIO Pressalert.ro
- Peste 36,4 milioane lei din bani publici, în trei ani, pentru ”paravanul” lui Nasleu. De unde au luat companiile liberalului Gaiță cele mai importante contracte Pressalert.ro
Nicușor Dan: Investițiile în școlile din Capitală vor fi realizate de primăriile de sector
UPDATE. Percheziții la Opera Națională Română din Iași pentru delapidare. Beatrice Rancea audiată
„Efectul Mogoșoaia” revine la ICR: programul de burse pentru traducători ai literaturii române, o prioritate în 2021
Pașaportul de vaccinare digital în UE pe agenda Comisiei Europene
Coronavirus România. 2.096 de cazuri noi la 11.593 de teste și 53 de decese, în ultimele 24 de ore
Un copil de șapte ani a sunat la 112 pentru a anunța că mama sa este bătută. Agresorul era tatăl său
PSD va depune plângeri penale pentru alocarea discreționară de bani către județe. Ciolacu: Domnul Cîțu va merge la procuratură să explice
Orban: Consider că este un lucru drept ca pensia să nu poată fi cumulată cu salariul în sistemul public
UPDATE Accident cumplit în Capitală. Două fetițe au fost spulberate de pe trotuar. Șoferița beată la volan
Orban, despre călătoriile gratuite cu trenul pentru studenți: Dacă se va lua o decizie în coaliție de susținere a amendamentului, îl voi susține și eu
Orban: Contăm pe o prezență masivă la dezbaterea pe legea bugetului
Amenzi de 15.000 de lei la petrecerea organizată de ziua lui Selly
