x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul TikTok ia amploare. Cum se apără China?

Scandalul TikTok ia amploare. Cum se apără China?

de Redacția Jurnalul    |    24 Mar 2023   •   21:15
Scandalul TikTok ia amploare. Cum se apără China?
Sursa foto: Hepta

China a insistat vineri că nu cere companiilor să predea datele colectate în străinătate, în timp ce TikTok, companie deținută de chinezi, se confruntă cu tot mai multe solicitări de interzicere în Statele Unite.

Presiunea se intensifică asupra aplicației deținută de firma chineză Bytedance pentru a obține un nou proprietar sau pentru a pierde accesul la uriașa piață americană.

Într-o audiere epuizantă de cinci ore cu legislatorii americani joi, directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, s-a confruntat cu întrebări „necruțătoare” cu privire la legăturile aplicației cu China și la pericolul pe care aceasta îl reprezintă pentru adolescenți, notează AFP.

În centrul unei mari părți a temerilor legate de TikTok se află o lege chineză din 2017 care obligă firmele locale să predea statului datele personale dacă acestea sunt relevante pentru securitatea națională.

Vineri, Beijingul a negat că va cere firmelor chineze să predea datele colectate în străinătate și a susținut că "acordă o mare importanță protejării confidențialității datelor".

China "nu a cerut niciodată și nu va cere companiilor sau persoanelor fizice să colecteze sau să furnizeze date aflate într-o țară străină", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing.

"Guvernul SUA nu a furnizat până în prezent nicio dovadă că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale", a adăugat Mao.

Într-un schimb de replici deosebit de aprins joi, Chew a fost nevoit să recunoască faptul că unele date personale ale americanilor sunt încă supuse legislației chineze, dar a insistat că acest lucru se va schimba în curând.

Firma a recunoscut, de asemenea, în noiembrie, că unii angajați din China puteau accesa datele utilizatorilor europeni și apoi a recunoscut în decembrie că angajații au folosit datele pentru a spiona jurnaliști.

Dar grupul a insistat că guvernul chinez nu are control asupra datelor sale și nici acces la acestea.

"ByteDance nu este deținută sau controlată de guvernul chinez și este o companie privată", le-a spus Chew parlamentarilor, referindu-se la compania mamă a TikTok cu sediul în China.

"Credem că ceea ce este necesar sunt reguli clare și transparente care se aplică în general tuturor companiilor de tehnologie - proprietatea nu este în centrul abordării acestor preocupări", a adăugat Chew.

Fostul bancher educat la Harvard nu a reușit să dezamorseze o amenințare existențială la adresa TikTok, în timp ce aplicația încearcă să supraviețuiască unui ultimatum al Casei Albe care îi cere fie să se despartă de proprietarul chinez, fie să fie interzisă în Statele Unite.

Legislatorii din cadrul Comisiei pentru energie și comerț din Camera Reprezentanților nu i-au acordat niciun răgaz lui Chew, refuzându-i frecvent oportunitățile de a-și dezvolta răspunsurile sau de a promova popularitatea uriașă a site-ului la nivel mondial în rândul tinerilor.

O interdicție ar fi un act fără precedent din partea guvernului american asupra unei companii media, care ar priva 150 de milioane de utilizatori lunari ai țării de o aplicație care a devenit o forță culturală - în special pentru tineri.

"TikTok a ales în mod repetat calea pentru mai mult control, mai multă supraveghere și mai multă manipulare. Platforma voastră ar trebui interzisă", a declarat președintele comisiei, Cathy McMorris Rodgers.

Susținătorii TikTok și activiștii pentru libertatea de exprimare au criticat audierea ca fiind teatru politic și au îndemnat împotriva unei interdicții totale.

"A ataca TikTok și, prin extensie, protecția americanilor prin Primul Amendament, nu este soluția potrivită pentru riscurile pe care TikTok le reprezintă pentru viața privată a americanilor și pentru securitatea națională a Statelor Unite", a declarat Nadine Farid Johnson de la PEN America, care apără libertatea de exprimare.

Și Beijingul a precizat vineri că "unii membri ai Congresului american au declarat că încercarea de interzicere a TikTok este o persecuție politică xenofobă".

TikTok speră în continuare să liniștească autoritățile.

Mărturia lui Chew a promovat planul elaborat al companiei - cunoscut sub numele de Proiectul Texas - pentru a satisface preocupările legate de securitatea națională, conform căruia gestionarea datelor din SUA va fi izolată într-o divizie condusă de SUA.

Dar legislatorii au pus la îndoială proiectul, spunând că nu ar face nimic pentru a elimina îngrijorările lor cu privire la vulnerabilitatea TikTok în fața Chinei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Scandalul TikTok China acuzatii