x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Delta, data de pomana

Scandalos - Delta, data de pomana

de Alexandru Nastase    |    12 Iun 2006   •   00:00
Scandalos - Delta, data de pomana

Un proiect aberant de modificare a unei legi da posibilitatea oricui sa detina cu titlu de proprietate te-ren in Delta Dunarii. Daca proiectul inaintat de senatorul liberal Daniel Ilusca este promulgat, Romania va calca din nou in pi-cioare recomandari ale conventiilor internationale spe-cializate in probleme de mediu.

Un proiect aberant de modificare a unei legi, inaintat de senatorul liberal Daniel Ilusca, da posibilitatea oricui sa detina cu titlu de proprietate teren in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Daca proiectul va fi promulgat, Romania va calca din nou in picioare recomandari ale conventiilor internationale specializate in probleme de mediu.

Goana dupa teren in Delta Dunarii dateaza de 16 ani. Dupa Revolutie, mii de afaceristi sau oameni simpli indragostiti de Delta si-au putut achizitiona teren in Rezervatie fara prea mari batai de cap. Niciodata nu a fost, insa, loc pentru fraude mari. Expertii conventiilor internationale interesati de Delta Dunarii sau chiar ecologistii romani au impiedicat proiecte gigantice precum statiunea turistica de la Sulina care ar fi distrus ultima plaja salbatica din Europa.

Acum, insa, cei care doresc pamant in Rezervatia Biosferei sunt pe cale sa-l obtina fara prea multe batai de cap. Proiectul de lege inaintat de senatorul Ilusca ar putea facilita acest lucru. Pana acum, insa, proiectul a intampinat greutati in Senat (unde a fost respins de curand din lipsa de cvorum) si va fi prezentat in urmatoarea perioada Camerei Deputatilor.

PENTRU BASTINASI. Titluri de proprietate pentru localnicii din Delta au inceput sa se dea din 2002, in baza legii 679. Botezat Legea Hritcu, actul normativ dadea posibilitatea locuitorilor din Delta sa primeasca pamantul casei in care locuiau, curtea si gradina. Si asta pentru ca Legea 18 nu putea fi aplicata in Rezervatie, intrucat acolo nu au fost CAP-uri. Legea din 2002 se referea, insa, doar la noua localitati din Rezervatie si acesta este punctul de plecare al proiectului lui Ilusca.

Senatorul Daniel Ilusca

"De ce sa nu beneficieze toti locuitorii Deltei de pamantul lor? De ce mostenitorii vechilor delteni sa nu poata lua pamantul stramosilor lor? De ce daca vechiul teren nu mai exista pentru ca acolo s-a construit un canal sau s-a amenajat altceva sa nu primeasca teren chiar si in extravilanul localitatilor?", se intreaba senatorul Ilusca.

Dar, ne intrebam noi, in baza legilor privind retrocedarile celor care au detinut terenuri in judete limitrofe, respectiv Constanta si Galati, li se poate reconstitui dreptul de proprietate pe terenuri aflate in extravilanul localitatilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii? Desi parlamentarul da asigurari naive ca legea pe care vrea sa o promoveze va feri Rezervatia de smecherii din Bucuresti sau Constanta interesati sa puna mana pe pamant, intentiile sunt clare: in prezenta a doi martori, orice cetatean poate obtine teren.

Mai ales in extravilanul localitatilor, pamant care, potrivit legii 82/1993, a fost dintotdeauna si este si acum al statului, domeniu public de interes national care nu poate deveni proprietate privata a persoanelor fizice.

SULINA
Votarea legii inaintate de Ilusca ar putea da liber giganticului proiect al statiunii de la Sulina. Proiectul, care exista de cativa ani, presupune aducerea in zona a tone de balast si ridicare a zeci de hoteluri, pensiuni, restaurante chiar langa mare, in zona care este cea mai lunga plaja salbatica din Romania si unde creste volbura de nisip, aflata pe lista rosie a plantelor aflate in pericol.
×
Subiecte în articol: observator delta