x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Ilegalitati PeNaLe la apogeu in Delta

Scandalos - Ilegalitati PeNaLe la apogeu in Delta

de Alexandru Nastase    |    26 Feb 2007   •   00:00
Scandalos - Ilegalitati PeNaLe la apogeu in Delta

Sub pretextul unei actiuni stiintifice, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii pregateste o noua ilegalitate de proportii. Stuful din Delta, resursa din domeniul public de interes national, urmeaza a fi dat spre exploatare, fara nici un temei legal, clientelei politice a actualei puteri.

Decizia se va lua chiar astazi in cadrul unei "intalniri" de la sediul ARBDD. Este al doilea an consecutiv in care conducerea institutiei incalca, plina de tupeu, procedurile legale si da resursa statului pe mana clientelei politice. Stuful din Delta Dunarii reprezinta cea mai mare zona stuficola din Europa. Totodata, din punct de vedere calitativ, stuful romanesc este unul dintre cele mai bune, avand cautare peste tot in lume. Motiv pentru care este foarte cautat de diversi afaceristi interesati de valorificarea sa. Legea nu ingaduie insa oricui sa se apropie de resursa statului si sa faca bani de pe urma ei. Atat Constitutia, cat si legile in vigoare prevad ca stuful poate fi exploatat numai prin concesiune societatilor care au ca obiect de activitate inregistrat la Registrul Comertului recoltarea si valorificarea stufului, detin utilaje specifice, au personal calificat si prezinta garantii financiare.

FARA LICITATIE. Fiind Rezervatie a Biosferei cu multe suprafete incluse in patrimoniul UNESCO, Delta Dunarii este impartita in trei tipuri de zone: economice (unde se pot desfasura toate tipurile de activitati - pescuit, agricultura, vanatoare, recoltare stuf), tampon (unde activitatile economice sunt partial restrictionate) si strict protejate (unde pana si accesul trebuie avizat printr-un permis special). Tinand cont de aceasta impartire determinata de valoarea naturala a zonei, legile existente stipuleaza fara dubiu unde si in ce conditii se poate recolta industrial stuf: obligatoriu prin licitatii si concesiuni. Licitatii au fost organizate in 2002 in urma unei hotarari de guvern, societatile castigatoare desfasurandu-si activitatea in zonele economice. Un experiment stiintific initiat acum cativa ani a demonstrat ca si stuful din zonele strict protejate ar trebui recoltat pentru a preveni degradarea solului pe care acesta creste si pentru a feri arealul de incendiile care izbucnesc in fiecare an. Experimentul se numeste "igienizare" si a fost incredintat, tot in baza legii si a hotararii Consiliului Stiintific al ARBDD, doar societatilor concesionare, datorita faptului ca acestea au fost verificate la licitatii si detin toate avizele obligatorii si utilajele necesare. Aici intervine manevra pe care actuala conducere a ARBDD a gasit-o pentru a permite recoltarea si, implicit, profitul la o serie de firme apropiate Partidului National Liberal.

LEGI SFIDATE. Jurnalul National a relatat pe larg cum anul trecut societatea Noor Stuf SRL, a liberalului Bogdan Tudor, a fost autorizata sa recolteze in zone strict protejate cu incalcarea grosolana a legii. ARBDD a autorizat recoltarea in baza unui act juridic numit "minuta", sfidand tot cadrul juridic care reglementeaza aceasta activitate. Desi justitia functioneaza, asa cum declara diversi politicieni demagogi, investigatiile incepute de organele de ancheta ale statului s-au oprit brusc, iar peste dosare s-a asternut tacerea, probabil pana la schimbarea guvernantilor. Pentru ca nimeni nu i-a deranjat inca, mai-marii Rezervatiei pregatesc acum o marsavie si mai mare cu resursa statului.

Cu doua saptamani inainte de incheierea sezonului de recoltat la stuf, ARBDD cheama mai multi agenti economici, multi neautorizati pentru recoltarea stufului, sa participe la o ampla actiune de "igienizare" a zonelor economice, domeniu public de interes national. Actiunea este de la bun inceput un nonsens, deoarece o zona economica nu poate fi igienizata. Igienizarea este folosita ca paravan pentru clientela politica ce sustine actuala conducere a ARBDD. Zonele care le sunt date pe tava afaceristilor au o suprafata totala de peste 22.000 de hectare si pot fi exploatate numai in urma unei licitatii publice. Ce fel de management durabil face conducerea ARBDD in doua saptamani pana la incheierea actiunii de recoltare. Desi presedintele Traian Basescu anunta in 2004 ca in mandatul sau nici o societate nu va face afaceri cu statul daca nu va castiga o licitatie, in Delta Dunarii se sfideaza total legea si angajamentele luate in campania electorala. Iar Administratia Rezervatiei, institutie premiata pana in 2004 cu diplome si distinctii internationale pentru activitatea sa, a ajuns acum un organism condamnat de nenumarate ori de instanta pentru abuzuri in serviciu si a carui conducere este cercetata de instanta pentru ilegalitati inimaginabile. Prin lipsa de reactie, MMGA se face de asemenea complice la aceste actiuni care vizeaza hacuirea uneia dintre cele mai valoroase rezervatii ale Europei.

GUVERNATORUL-GUNOIER
Din aprilie 2005, guvernatorul Rezervatiei este Paul Cononov, fost administrator al unei firme de gunoi din Tulcea, plina de datorii la bugetul de stat. Aceste merite manageriale l-au propulsat pe post, atragandu-i insa din partea oamenilor de stiinta porecla de guvernatorul-gunoier. In doi ani de mandat, Cononov n-a rezolvat nici una din problemele grave ale Deltei, astfel incat nici la momentul actual in Rezervatie nu exista un management al gunoaielor, nu exista solutii pentru inlaturarea epavelor care sufoca si polueaza apa, animalele semisalbatice umbla in continuare libere, mai ales in Padurea Letea, turismul este la pamant in urma gripei aviare, iar reconstructia ecologica a amenajarilor agricole si piscicole este imposibil de facut, desi e trambitata propagandistic. ARBDD a pierdut administrarea resursei piscicole in favoarea Ministerului Agriculturii, minister economic. Acest fapt, coroborat cu rezilierea abuziva a concesiunilor privind valorificare resursei piscicole, a dus la cea mai ridicata cota a braconajului din 1990 incoace, piata neagra explodand in 2005 si 2006, iar braconierii prinzand atata curaj incat au atacat masinile comisarilor Garzii de Mediu in timpul controalelor. ARBDD a cedat si resursa cinegetica si cea forestiera, satisfacand tot interese politice. Mai grav, aproximativ 7.000 de hectare de teren din Rezervatie au fost intabulate de primari PNL cu complicitatea juridica a Rezervatiei si, se pare, a MMGA. Mai ramane o singura speranta, ca proiectul de lege care inzestreaza guvernatorul (numit politic) cu puteri depline sa nu treaca de Parlament. Cononov se plimba prin strainatate si prin tara in "interes de serviciu", pe banii contribuabililor dovedind ca sloganul sau "Politica ramane la usa Rezervatiei" este doar un discurs gol, demagogic, Delta ramanand cu problemele nerezolvate, dar inecata in politica.
×
Subiecte în articol: verde! delta arbdd