Ani in sir autoritatile nu au suflat o vorba despre continuarea exploa-tarilor de sare in campurile miniere din Ocnele Mari. Statul a luat la in-ceputul lui martie o decizie scandaloasa: "orasul Oc-nele Mari se poate desfiinta ca unitate administrativ-teritoriala".
Dupa ce ani in sir autoritatile nu au spus un cuvant despre continuarea exploatarilor de sare in campurile miniere din Ocnele Mari, in doar cateva saptamani situatia s-a schimbat complet. Statul a hotarat la inceputul lui martie ca "orasul se poate desfiinta ca unitate administrativ-teritoriala".
Demarate in anii â60, exploatarile au reprezentat inca de la inceput o incalcare flagranta a legilor. Localitatea Ocnele Mari a devenit astfel singura exploatare de sare aflata in mijlocul unei comunitati umane. Dupa aproape jumatate de secol, orasul poate disparea complet de pe harta Romaniei. Autoritatile au decis continuarea exploatarilor si mutarea a sute de familii in alte localitati. Totul, pentru satisfacerea intereselor economice.
|
|
DOVEZI. Actele care desfiinteaza Ocnele Mari
|
DECIZIE. In urma analizarii situatiei de la Ocnele Mari, autoritatile statului au intocmit un memorandum privind perspectivele localitatii Ocnele Mari, in contextul gestionarii aspectelor economico-sociale pe care le determina campurile de exploatare a sarii in solutie. In urma analizelor efectuate de specialistii Ministerului Economiei si Comertului impreuna cu agentul economic SNS Bucuresti, care are in componenta unitatea ce exploateaza sare in Ocnele Mari, si cu autoritatile valcene, s-a intocmit un program de actiuni si un
proiect de hotarare de guvern care sa aprobe acest proiect. Din cele trei variante propuse a fost ales "Scenariul B" din urmatoarele motive: economia judetului Valcea depinde de exploatarea sarii; exploatarea pe o perioada de 30 de ani impune realizarea unui perimetru de exploatare; eliminarea incertitudinilor privind dezvoltarea ulterioara a zonei.
Deoarece campurile de sonde se desfasoara pe doua treimi din suprafata orasului, iar zonele de influenta a campurilor sunt dens populate, autoritatile au decis stramutarea locuintelor populatiei. In plus, timp de patru ani este sistata eliberarea autorizatiilor de construire, din cauza inexistentei planului urbanistic general al localitatii.
DESFIINTARE. "Scenariul B," aprobat de autoritati, desfiinteaza practic orasul Ocnele Mari ca unitate administrativ-teritoriala. Demn de mentionat este faptul ca autorizatia de exploatare a fost data pentru intreaga zona Ocnele Mari fara a se face diferenta intre zonele locuite si cele nelocuite. Potrivit acestui scenariu, localitatile componente care nu sunt sub influenta campurilor de sonde si nu trebuie stramutate pot fi preluate de localitatile invecinate (Slatioarele, comunele Bunesti sau Mihaesti, Gura Suhasului, Facai, Buda si municipiul Ramnicu-Valcea).
Astfel, s-a decis stramutarea gospodariilor situate in zonele de influenta ale campurilor de exploatare (in numar de 578, cu o populatie de circa 1.450 de persoane), respectiv cele situate in localitatile componente - Lunca (260 de gospodarii), Ocnita (166 gospodarii), Gura Suhasului (partial - 109 de gospodarii) si Cosota (integral - 41 de gospodarii), trei biserici, trei cimitire, doua scoli si doua gradinite.
AFACERE
|
Industriasii isi vor continua nestingheriti exploatarile in Ocnele Mari. Dintr-un oras turistic, acesta este transformat, in urma unei hotarari de guvern, intr-un peisaj selenar. Autoritatile nu exclud costurile foarte mari pe care le implica punerea in aplicare a stramutarilor, avand in vedere numarul mare de familii . In plus, este nevoie de o suprafata de 580 ha, pe care sa fie construite viitoarele locuinte. Stramutarea va fi cu atat mai dificila, cu cat o serie de persoane refuza categoric sa plece din zona.
|