x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Parcul Bordei, pe mana unui particular

Scandalos - Parcul Bordei, pe mana unui particular

13 Mai 2005   •   00:00

Incredibil. Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza lui Costica Costanda, proprietarul parcului Bordei, din Sectorul 1 al Capitalei. El va avea dreptul sa construiasca pe spatiul verde cam tot ce-i pofteste inima. Primaria Capitalei va face recurs, incercand astfel sa repare greselile facute pe vremea lui Basescu.

  • de MONICA C. ANDREI
  • OBSERVATOR
  • Bordei, la cheremul lui Costel Costanda

    SFIDATOR. Daca situatia va ramane asa, Parcul Bordei va fi transformat intr-un santier
    Primaria va ataca hotararea la inceputul saptamanii viitoare. Proprietarul Parcului Bordei, Costica Costanda, vrea sa construiasca pe spatiul verde hoteluri, vile de lux si birouri.

    JUSTIFICARE. "Eu ca bucurestean nu-mi permit sa las un parc din Capitala sa fie facut taitei. Am vorbit la Departamentul juridic si le-am cerut juristilor sa faca luni recurs. Trebuia de la inceput sa i se dea proprietarului respectiv un alt teren intr-o alta zona", ne-a spus Razvan Murgeanu, viceprimar general al Capitalei. Scandalul iscat in jurul retrocedarii Parcului Bordei unei persoane private, fapt ce a sfidat toate legile in vigoare, a inceput in septembrie 2003, pe vremea cand primar general al Bucurestiului era actualul presedinte, Traian Basescu. Fratii Lincaru, primii proprietari ai parcului, au castigat in instanta dreptul de proprietate asupra a 18.000 metri patrati de teren din zona Satului Francez. Cum Primaria Capitalei nu putea sa-i retrocedeze terenul in cauza pe motiv ca il inchiriase deja Societatii World Trade Center, a facut o fapta "buna" si i-a dat familiei Lincaru 33.000 de metri patrati de teren in Strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, Sector 1, adica actualul amplasament al Parcului Bordei. Lincaru a primit un teren mai mare si intr-o zona ultracentrala pentru ca functionarii care se ocupa cu aplicarea Legii 10/2001 au spus ca in parc nu exista utilitatile pe care le avea terenul din Satul Francez. Decizia a socat pe toata lumea la vremea respectiva, mai putin pe autoritatile locale, care au motivat ca afacerea cu World Trade Center era profitabila pentru Primaria Capitalei. Aceasta are de primit 68 de milioane de dolari pana in 2038. Terenul din Parcul Bordei, spuneau cei din Primarie, are aceeasi valoare cu cel pe care proprietarii de drept il aveau in Cartierul Francez. A urmat o serie de concesionari de terenuri pe care municipalitatea le-a facut, semn ca avea si alte terenuri la dispozitie. Imediat, fratii Lincaru au vandut terenul lui Costel Costanda.

    NO COMMENT. Scandalos este faptul ca proprietarul Costica Costanda a obtinut pe 19 aprilie 2005, in instanta, o sentinta civila, nr. 1745 a Tribunalului Bucuresti, prin care Consiliul General este obligat sa aprobe documentatia de urbanism (Plan Urbanistic Zonal - PUZ) referitoare la terenurile din Strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, in conformitate cu documentatia depusa. Concret, Costanda a obtinut dreptul de a construi in Parcul Bordei ce vrea, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la Primarie.

    TUPEU. "Nu este vorba de un parc. Primaria Capitalei poate sa faca recurs. Si ce? Parcul Bordei despre care vorbiti este de fapt o zona de protectie a malurilor, asa a fost denumit in Planul de Urbanism Zonal. Vegetatia a crescut spontan. Primaria nu putea sa dea o proprietate cu restrictii, fara sa-l lase pe proprietar sa construiasca. Am fost modest si am cerut sa pot construi pe o suprafata de 32%, restul ramanand zona verde", ne-a declarat Costanda. Plin de "modestie", el a mai spus ca nu vrea sa faca un hotel, ci locuinte de lux. Proiectul inca n-a fost pus pe hartie.

    INTERZIS. Potrivit legii, Constanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15% din actuala intindere a parcului, iar cladirile nu pot sa aiba o inaltime mai mare de parter plus doua etaje. Cu toate acestea, potrivit sentintei Tribunalului Bucuresti, Costanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile cu o inaltime de parter plus patru etaje. De ce Primaria Capitalei nu i-a propus proprietarului si alte solutii si a ales-o pe cea care-l avantajeaza cel mai mult pe Costanda? De ce un parc care apartine domeniului public, practic bucurestenilor, a ajuns in proprietatea unei persoane particulare? Sunt intrebari care au primit raspunsuri ocolitoare.

    INAUGURAT DE REGELE CAROL
    Gradina Bordei a fost atestata inca din 1895, iar Parcul Bordei a fost inaugurat in 1936, o data cu Parcul Herastrau, de Regele Carol al II-lea. Incarcat de istorie si de amintirile bucurestenilor, Parcului Bordei i s-a furat identitatea. Acum este considerat de noul proprietar, omul de afaceri Costel Costanda, "zona de protectie a malurilor", iar de autoritatile locale - un spatiu care poate fi oricand transformat intr-un cartier de vile de lux. Specialistii in domeniu spun ca pe o zona de protectie a malurilor, asa cum denumeste Costanda Parcul Bordei, nu se pot amplasa sub nici o forma constructii.

    PE CALE DE DISPARITIE
    Daca in 1989, in Capitala erau 34,7 milioane mp de spatii verzi, in 1995, suprafata scazuse la 22,8 milioane mp, in 2001, la 17,8 milioane mp, iar in prezent se estimeaza ca tendinta s-a mentinut si au ramas sub 17 milioane mp.

    Asta inseamna ca, daca normele internationale prevad minimum 12 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, unui bucurestean ii revin doar intre 5 si 6 metri patrati. Nu si lui Constanda, caruia ii revin nu mai putin de 33.000 mp. Si asta, in conditiile in care in Sectorul 1 sunt si cele mai mari suprafete de spatii verzi pe cap de locuitor.
    ×