x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul autostrăzii Comarnic – Brașov. Președintele Consiliului Contestațiilor îi dă replica lui Ponta: „Interpretează eronat”

Scandalul autostrăzii Comarnic – Brașov. Președintele Consiliului Contestațiilor îi dă replica lui Ponta: „Interpretează eronat”

de Robert Veress    |    07 Ian 2013   •   16:43
 Scandalul autostrăzii Comarnic – Brașov. Președintele Consiliului Contestațiilor îi dă replica lui Ponta: „Interpretează eronat”
Sursa foto: Bogdan Lehel Lorand
Bogdan Lehel Lorand, președintele Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) se pregătește de un război total cu Victor Ponta. Deocamdată, îi dă o replică tehnică premierului, la acuza că ar fi blocat aiurea licitația pentru tronsonul de autostradă Comarnic – Brașov.
Vineri, în ședința de Guvern, Ponta a declarat „nu mai sunt dispus să înghit abuzurile şi şmecheriile de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. (…) Eu ştiu cine şi de ce l-a pus acolo pe domnul preşedinte (referire la prietenia lui Lorand cu liderii PDL Elena Udrea și Vasile Blaga), nu mă intersează apartenenţa lui politică, mă interesează că n-o să stau să nu fac Comarnic-Braşov că nu vrea domnul preşedinte!”. Șeful Executivului a cerut găsirea unor soluţii pentru deblocarea situației ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi a Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice. De asemenea, a sugerat înlocuirea lui Bogdan și a tuturor celor „care spun cum nu se poate face un proiect”.
Conform lui Bogdan „C.N.S.C. nu a „blocat” procedura susmenţionatã, cum în mod eronat s-a interpretat, nu poate bloca de altfel nicio procedurã, ţinând cont de faptul cã, în conformitate cu legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, deciziile de suspendare pe care le pronunţã (în cazurile prevãzute expres de lege) acţioneazã NUMAI PÂNÃ LA SOLUŢIONAREA PE FOND A CAUZEI, adicã maximum 20 de zile de la completarea dosarului. În speţã, completul numãrul 11 din cadrul instituţiei, cãruia i s-a repartizat în mod aleatoriu dosarul, a admis cererea de suspendare formulatã prin contestaţia introdusã de CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LIMITED, pronunţând, în acest sens, în data de 21.12.2012, Decizia nr. 1001S/C11/5822. În fapt, suspendarea a acţionat numai pânã în data de 03.01.2013, atunci când completul de soluţionare cãruia i-a fost repartizat dosarul, în mod aleatoriu, a soluţionat pe fond cauza, pronunţând Decizia nr. 3/C11/5822. Prin decizia precizatã s-a admis, în parte, contestaţia formulatã de cãtre CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LIMITED, dispunându-se remedierea anunţului de participare şi a fişei de date a achiziţiei. Ca atare, se observã ca Decizia nr. 3/C11/5822 a fost emisã în data de 03.01.2013, în numai 3 (trei) zile lucrãtoare, anterior declaraţiilor domnului prim-ministru Victor Ponta din data de 04.01.2013, nu ulterior acestora, asa cum s-a lãsat sã se înţeleagã şi greşit a fost menţionat în mass-media”.
Mai mult, șeful CNSC adoptă un ton pacifist, susținând că nu pune la îndoială buna credință a premierului și îi acuză pe cei care l-ar fi dezinformat „în cadrul ședinței de guvern”.
„În ceea ce priveşte preşedintele C.N.S.C. şi ceilalţi membri ai Consiliului, facem precizarea cã aceştia sunt apolitici, în cazul acestora fiind stabilit prin lege acelaşi regim al incompatibilitãţilor ca şi în cazul magistraţilor. Preşedintele C.N.S.C. are numai atribuţii administrative şi manageriale şi participă numai la soluţionarea cauzelor ce au fost repartizate completului din care face parte, în calitatea sa de consilier de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice, fără a avea vreo ingerinţă în deciziile pronunţate de alte complete, cum este cazul în prezenta cauzã”, mai precizează cumincatul lui Bogdan Lehel Lorand.
 
Cine este Bogdan Lehel Lorand
Bogdan Lorand Lehel este președinte CNSC din 24 februarie 2010. Anterior (din 2006) a fost consilier de contestații, iar înainte de asta, vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Persoane cu Handicap.
Aici urmează o poveste interesantă, investigată de ANI, dar fără rezultat... Tunde Bogdan, sora lui Lehel Lorand Bogdan a fost descoperită acţionar la Vertical Expert Industry SRL, societate înfiinţată în octombrie 2006, care comercializează echipamente pentru... persoane cu handicap. În mai 2008, când încă era consilier de soluţionare, Lehel Bogdan a fost mandatat de Tunde Bogdan să o reprezinte în cadrul firmei Vertical Expert Industry. Tot în anul 2008, Vertical Expert a depus două contestaţii la CNSC soluţionate favorabil. Bogdan a admis că a fost mandat de sora sa doar „pentru a participa la o şedinţă de schimbare a administratorului de la Vertical Expert”, precizând că a renunţat ulterior la procură întrucât nu avea timpul necesar pentru a se ocupa de obligaţiile ce decurgeau din aceasta. El a susținut că nu ştia că firma a depus contestaţii la CNSC.
În timpul celor patru ani petrecuți la CNSC, înainte de a deveni președinte, averea lui Bogdan Lehel Lorand a crescut de șapte ori, la 1,45 milioane de lei, deși salariul său a crescut doar de trei ori.
Conform declarației actuale de avere, șeful CNSC a realizat venituri salariale de 8.300 de lei lunar (1.850 de euro) în 2011. El are o casă de 300 mp cu un teren de 500 mp, în Ilfov, un apartament de 100 mp și unul de 38 mp în București, un autoturism BMW 525 și 15.000 de euro într-un cont bancar.

×