x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SCANDALUL “DENTIŞTILOR” IA AMPLOARE/Probleme la “Vasile Goldiş”

SCANDALUL “DENTIŞTILOR” IA AMPLOARE/Probleme la “Vasile Goldiş”

de Andrei Ando    |    26 Noi 2008   •   00:00
SCANDALUL “DENTIŞTILOR” IA AMPLOARE/Probleme la “Vasile Goldiş”

Scandalul studenţilor italieni înmatriculaţi la facultăţile de Medicină Dentară din ţară a ajuns şi la Arad, la Universitatea “Vasile Goldiş”! În numele Universităţii Populare din Caserta, un avocat timişorean a sesizat Ministerul Educaţiei şi Cercetării, dar a fost mandatat să facă şi plângere penală împotriva rectorului Aurel Ardelean.

Italienii acuză “nereguli grave în cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” din Arad, ce decurg din nerespectarea prevederilor legale privitoare la înscrierea şi înmatricularea unui număr de 250 de studenţi străini. Aceştia se tem că după ce au plătit câte 3.600 de dolari pentru un an de şcolarizare la “Vasile Goldiş”, se vor trezi la un moment dat exmatriculaţi şi cu banii pierduţi. Astfel că au mandatat un avocat să facă plângere penală împotriva rectorului Aurel Ardelean, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune în convenţii, prevăzută de art. 215 alin. 3 Cod Penal. “Ne-a indus în eroare, cu prilejul încheierii acordului cu Universitatea «Vasile Goldiş» privind şcolarizarea în această instituţie de învăţământ, pretinzând că nu este nevoie ca studenţii străini să cunoască limba română chiar de la înscrierea în universitate, în scopul procurării de fonduri pentru universitate, deşi diplomele obţinute nu ar fi avut valoare”.

MEMORIUL ITALIENILOR
“În anul 2006, în urma discuţiilor purtate cu rectorul Aurel Ardelean, Universitatea Populară din Caserta a încheiat un contract cadru de studii universitare de licenţă cu Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad. În baza acestuia, Universitatea Populară din Caserta a prezentat Universităţii din Arad mai mulţi cetăţeni italieni, printre care şi petenţii pe care îi reprezentăm, care doreau să urmeze cursuri universitare la această din urmă instituţie, desigur în vederea obţinerii unei diplome de studii valabile, recunoscută de forurile competente.

După obţinerea scrisorii de acceptare la studii din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, aceştia s-au înscris la Universitatea din Arad începând cu anul universitar 2006/2007, depunând fiecare dosarul de studii ce cuprindea documentele solicitate de unitatea de învăţământ şi achitând taxele stabilite de aceasta. După depunerea dosarului în forma solicitată, nu le-a fost comunicată de către universitate vreo neregulă privitor la acesta, astfel încât au început frecventarea cursurilor.

Abia după începerea studiilor au aflat că pentru a putea frecventa cursurile universitare în România aveau nevoie de un certificat de competenţă lingvistică sau de cel de absolvire a anului pregătitor,  certificate pe care însă nu le aveau deoarece nu li s-a pus în vedere acest lucru de către instituţia de învăţământ pe care au frecventat-o, deşi avea obligaţia să o facă, întrucât verificarea cuprinsului dosarului de studii era atributul său exclusiv. Faţă de această stare de fapt, pentru a nu fi puşi în situaţia ca la finalul anilor de studii după un efort intelectual şi financiar considerabil, să obţină o diplomă fără valoare, nerecunoscută de Centrul Naţional de Recunoaştere şi echivalare a Diplomelor, în condiţiile în care nu aveau cunoştinţe de limba română, au fost nevoiţi să întrerupă studiile universitare şi să îşi retragă actele depuse la unitatea de învăţământ amintită. (...)”

SOLICITĂ DAUNE ECONOMICE
Preşedintele  Universităţii Populare din Caserta susţine că a intermediat venirea şi înmatricularea a aproximativ 250 de studenţi italieni, la Facultăţile de Medicină Dentară şi Medicină Generală de la Arad. “La Universitatea «Vasile Goldiş» din Arad sunt 250 de studenţi italieni cu probleme. Cam o sută în anul I, circa o sută în anul II şi în jur de 50 în anul III. Aceşti studenţi nu fac limba română. I-am înmatriculat, dar cred că e pericol să fie exmatriculaţi, pentru că le lipseşte anul pregătitor de studiere a limbii române. Ei la secţia română au venit, cu predare în limba română. Eu nici nu ştiu cum şi-au luat examenele. Este o problemă mare. Taxa pe care o plătesc este foarte mare, 3.600 de dolari până acum, iar de anul acesta nu ştiu cât este. Riscul asumat şi mai mare. Eu însumi am fost la Arad doi ani, dar apoi am avut probleme cu domnul rector, cu anumiţi profesori. I-am sfătuit pe studenţii italieni la Arad să solicite daune economice şi morale Universităţii «Vasile Goldiş». Procedura noastră este acum la Procuratură, la procuror, care stabileşte dacă este faptă penală” – a declarat  preşedintele Universităţii Populare Caserta, Nicola Troisi.

 

Control la toate facultăţile de medicină

Patru facultăţi de stomatologie din două universităţi de stat şi două private au fost verificate în primăvara acestui an de Ministerul Educaţiei, pentru a se stabili dacă au eliberat ilegal diplome unor italieni care figurau ca studenţi în România, deşi profesau în Italia. Controlul a fost realizat după ce autorităţile italiene au sesizat Guvernul României, care a ordonat o anchetă. Suspiciunile sunt legate de faptul că italienii au obţinut diplomele de licenţă într-o perioadă în care nu se aflau în România şi, mai mult, profesau deja ca tehnicieni dentari în Peninsulă. Facultăţile funcţionează în Universitatea “Titu Maiorescu” din Bucureşti, Universitatea “Ovidius” din Constanţa, Universitatea din Oradea şi “Vasile Goldiş” din Arad. La mijlocul lunii noiembrie, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat că desfăşoară acţiuni de control în toate cele 13 instituţii de învăţământ superior cu profil medical care funcţionează la nivel naţional. Controlul vizează trei direcţii: înmatricularea, mobilitatea şi transferul studenţilor străini în ţara noastră, în vederea aplicării normelor europene referitoare la statutul de cetăţean UE sau non-UE. (E.M.)

×