Trei dintre tinerii răniţi în Clubul Colectiv au murit la Spitalul de Arşi din cauza infecţiilor nosocomiale, au recunoscut reprezentanţii unităţii medicale din Capitală, după ce un alt medic a afirmat că victimele au pierit contractând germeni extrem de periculoşi.
Un medic de la Spitalul de Arși a provocat un adevărat scandal afirmând, sub protecţia anonimatului, că mulți dintre răniții din Colectiv au murit cu zile, în urma infecțiilor cu diverși germeni periculoşi din spitale, şi că aceştia ar fi putut fi salvaţi dacă erau transportaţi în timp util în străinătate. Infecțiile apar cam din ziua a cincea, a mai spus medicul, precizând că de ani de zile oamenii internați mor pe capete din cauza septicemiei dezvoltate de microbi.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, dr. Adrian Stănculea, a confirmat prezenţa infecţiilor: „Am avut 27 de bolnavi internaţi în spital, din care au decedat şase, iar dintre cei care au decedat din cauza infecţiilor sunt trei bolnavi”. Acesta a spus că răniţii au făcut infecţii nosocomiale de mai mare amploare, însă nu poate spune dacă puteau fi salvaţi în situaţia unui transfer rapid la clinici din străinătate. „Bolnavii au fost trataţi maximal la condiţiile din România”, a precizat medicul, adăugând că toate spitalele din lume se confruntă cu infecţiile intraspitaliceşti. Mai mult, autorităţile şi ministrul Sănătăţii ştiau de pericolul la care sunt expuşi pacienţii.
Pe de altă parte, prof. dr. DragoşPieptu, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, a spus încă de acum câteva săptămâni că „cel mai bun tratament pentru arsurile peste 40% profunde, mai ales complicate cu arsuri ale căilor respiratorii, este avionul spre Franţa, Germania, Israel, SUA” şi că autorităţile ar fi trebuit să facă aceste transferuri „în primele 48-72 de ore”.
Statisticile naţionale arată o incidenţă de 1-1,2% a acestor infecţii, mult mai mică faţă de 5-15% la nivelul Uniunii Europene. Realitatea este cu totul alta. Au început totuşi să apară unităţi medicale care îşi recunosc problema. Spre exemplu, un spital a raportat o incidenţă de 20% chiar în secţia de terapie intensivă.
31 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv mai sunt internate în spitalele bucureştene, şase dintre acestea în stare critică şi gravă. Alţi 30 de pacienţi se află în unităţi medicale din străinătate. În urma tragediei din 30 octombrie au murit 60 de oameni.
Prof. Ioan Lascăr a explicat că infecţiile nosocomiale pot fi eliminate total doar cu buldozerul: „Ar trebui să fie complet desfiinţate, adică demolate, şi construite altele noi”
9.000 de români suferă de infecţii contractate în spitale, în fiecare an.
Cifrele oficiale arată că, anual, aproximativ 9.000 de români contractează infecţii în spital, iar mulţi dintre aceştia mor ca urmare a septicemiilor. Însă, conform Asociaţiei Spitale Curate, numărul infecţiilor este mult mai mare, deoarece multe cazuri nu sunt raportate.
“În unele secţii, 15% din bolnavi sunt infectaţi cu câte doi germeni rezistenţi, în acelaşi timp. În multe cazuri, nu se depistează sursa şi nu se pot lua măsuri. Spitalizarea a ajuns să constituie un pericol în sine. În cele mai multe cazuri, o simplă curăţenie nu este de ajuns şi este nevoie de reconstrucţie, cu respectarea standardelor moderne, privind materialele folosite, compartimentare, ventilaţie şi iluminare”, potrivit Asociaţiei.