x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schilodit de jandarmi. Talpa unui bocanc i-a frânt osul piciorului

Schilodit de jandarmi. Talpa unui bocanc i-a frânt osul piciorului

de Carmen Preotesoiu    |    18 Ian 2012   •   21:00
Schilodit de jandarmi. Talpa unui bocanc i-a frânt osul piciorului

De duminica seara, viata lui Ionut Sandru a capatat miros de spital si de medicamente. Tanarul s-a intamplat sa se afla in zona protestatarilor de la Universitate si sa intre imediat, fara voia sa, in colimatorul fortelor de ordine. Nici acum nu stie ce s-a intamplat exact in acea seara. Isi aminteste doar, ca din toata acea invalmaseala, el a iesit schilodit poate, pe viata. Jandarmii, dupa cum barbatul de 32 de ani a declarat in nenumarate randuri, i-au rupt piciorul, l-au bombardat cu pumnii, pana cand si-a pierdut cunostinta. Acum, se afla in spital, neputincios, cu piciorul suspendat in aer si cu oasele tinute intr-un fixator extern, traind zile de cosmar, cu mintea chinuita de cele mai sumbre ganduri. "Un barbat l-a luat dintre jandarmi pe fratele meu, pe brate. Cred ca asta a fost salvarea lui. O sa-i multumesc pentru asta toata viata', spune sora lui, Anca Stefiuc, hotarata sa depuna plangere si sa-i dea in judecata pe cei responsabili de drama cu care se confrunta fratele sau. "Am aflat ca Jandarmeria face presiuni asupra martorilor sa taca, sa denatureze adevarul. O sa ma ocup si de acest aspect. Deocamdata insa, prioritara este starea de sanatate a fratelui meu. Am aflat de la cei prezenti acolo ca Ionut a fost tarat de doi jandarmi, in timp ce el tipa ca din gura de sarpe ca il doare foarte rau piciorul. Abia cand au vazut ca piciorul lui se afla intr-o pozitie nefireasca, i-au dat drumul, dar, ceilalti care au venit din spate, probabil, din inertie, au continuat sa dea in ei, fara mila. Fratele meu are pierderi mari de memorie, isi aminteste doar ca era intre picioarele jandarmilor', povesteste femeia.

Lui Puiu, cum il alinta familia pe Ionut, ii place sa alerge, este un om activ, si, pentru a-si castiga traiul, munceste de dimineata pana seara. A terminat o facultate in economia turismului, si-a dat masterul in Stiintele Politice si inca mai incearca, cu ajutorul imaginilor filmate, dar si a povestirilor celor care au asistat la incident, sa refaca firul intamplarilor. Acum, abia daca mai poate vorbi din pricina durerilor ingrozitoare pe care le are. "El este un om foarte puternic, rezistent la cele mai dure chinuri, dar eu, cand am ajuns la Spitalul Floreasca, la Camera de Garda, l-am auzit. Pur si simplu te ingrozeai la auzul urletelor sale, atat de mari erau durerile. Am aflat de ceea ce i s-a intamplat de la medicii de pe Salvare. Doctorii de la Sectia de Ortopedie l-au preluat imediat, au incercat cat de cat sa-i aseze oasele intr-o pozitie corecta, i-au facut radiografie, dupa care i-au pus piciorul in ghips. Puiu a suferit, de asemenea, si o interventie chirurgicala, in urma careia piciorul i-a fost pus intr-un fixator. Va urma o alta operatie, dar trebuie sa vedem cum se prezinta rana', explica sora tanarului. Diagnosticul pus de medici a fost fractura deschisa de gamba. "Daca se constata ca este bine sa se continue cu fixatorul, pacientul va trebui sa ramana cu dispozitivul, acasa, mai bine de 3 luni de zile. Daca se observa ca piciorul necesita inca o interventie chirurgicala, aceasta se va realiza si, poate, vindecarea va surveni mai repede. Ramane de vazut', ne-a declarat Ion Cristescu, medic ortoped, Spitalul Floreasca.

Ionut priveste trist catre piciorul distrus. Isi primeste vizitatorii tacut, cu fata schimonosita de durere. Nici nu vrea sa se gandeasca ca din cauza excesului de zel si a brutalitatii unor jandarmi, el va trebui sa ramane pe veci imobilizat intr-un carucior cu rotile. Isi doreste ca schimbarea sa se instaleze in tara asta si odata cu ea, Dumnzeu sa-l ajute sa-si reia viata de zi cu zi, drept, cinstit, pe propriile-i picioare, asa cum a facut-o din totdeauna.

×
Subiecte în articol: observator