Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, pe langa multitudinea de modificari implementate, o importanta si binevenita schimbare a fost adusa infractiunii de hartuire, prevazuta in vechiul cod penal doar in forma hartuirii sexuale ( art. 2031), care prevedea o hartuire sexuala la locul de munca, prin amenintare sau constrangere, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia, si se pedepsea cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Astfel, subiectul activ al acestei infractiuni putea fi doar seful sau persoana care are o anumita autoritate fata de victima, indiferent de sex, scopul acesteia era sa obtina avantaje sexuale, iar toate acestea trebuiau sa se savarseasca la locul de munca al persoanelor implicate pentru a putea fi in prezenta acestei infractiuni.
Dupa 1 februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, pe langa faptul ca infractiunea de hartuire sexuala- ca infractiune contra integritatii sexuale- imbraca alta forma si este prevazuta de alt text de lege (223 ncp), s-a adaugat si hartuirea ca infractiune contra libertatii persoanei, prevazuta la art. 208 Noul Cod Penal.
Asadar, hartuirea sexuala in noul cod penal (art. 223), spre deosebire de vechiul cod penal, impune ca favorurile de natura sexuala pretinse sa aiba loc in mod repetat, acestea sa fie in cadrul unei relatii de munca sau similar, iar prin acestea victima a fost intimidata sau pusa intr-o situatie umilitoare, fiind indepartata conditia ierarhiei la locul de munca.
O alta diferenta se regaseste in limitele de pedeapsa, mai mici in noul cod penal, aceasta atitudine contrara legii fiind pedepsita cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amenda (vcp-3 luni/2 ani sau amenda).
"Actiunea de hartuire sexuala se poate realiza prin diferite mijloace: in scris, oral, prin, atitudini, gesturi, semne, directe sau mijlocite, formulate explicit sau abuziv, cu scopul obtinerii de avantaje/satisfactii sexuale. Tragerea la raspundere a autorilor unor astfel de infractiuni nu era posibila sub imperiul vechiului cod penal, acesta facand referire la un singur tip de hartuire, cea sexuala. Se impunea introducerea unei astfel de infractiuni, care sa pedepseasca comportamentele antisociale ale unor persoane care urmaresc, agaseaza, prin jignire verbale, mesaje telefonice sau similare, alte persoane, indiferent de sex, cauzandu-le astfel o stare de temere si ingrijorare", a declarat, în exclusivitate pentru Jurnalul Național, avocat Andreea Elena Ghiță, Baroul Constanța.
Lacunele acestei infractiuni au fost acoperite prin noile prevederi, care, pe langa faptul ca mentin hartuirea sexuala la locul de munca (noul art. 223) adauga acestor prevederi si hartuirea prevazuta de art. 208 din Noul Cod Penal care prevede o gama mai larga de actiuni cotrare legii: “fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii suravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 6 luni sau cu amenda.”
Mai mult, se pedepseste, cu inchisoarea de la o luna la 3 luni sau cu amenda, “efectuarea de de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane.” Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate/victimei.
Diferenta dintre infratiunea de hartuire sexuala si hartuire, ambele existente in noul cod penal, consta in situatia premisa, si anume: in cazul hartuirii sexuale este necesara existenta unui anumit raport de munca sau o relatie similara intre infractor si victima, iar in cazul hartuirii acest lucru nu este necesar.
De asemenea, scopul infractiunii de hartuire sexuala este acela de a obtine favoruri de natura sexuala, pe cand la infractiunea de hartuire acest lucru nu este necesar, scopurile putand fi diferite, de la caz la caz.
Citește pe Antena3.ro