Aproximativ 50 de femei din Europa de Est ar fi angajate la cules de căpşuni şi sparanghel în fermele alsaciene, în condiţii "inumane" care ţin de "sclavagism". Jandarmeria a păstrat tăcerea asupra acestui subiect, dar a confirmat, în urmă cu câteva zile, că a deschis o anchetă la începutul săptămânii, informează cotidianul Le Monde.
Cazate pe un teren viran împrejmuit cu gard, în adăposturi din prefabricate ce 'seamănă cu nişe cuşti cu grupuri sanitare', conform Confederaţiei Generale a Muncii, unele ar fi plătite cu 6 euro pe oră, dacă muncesc zece zile, în timp ce salariul minim pe oră este de 8,71 euro, a explicat sindicatul. Femeile lucrează pe parcele situate la Brumath (Rinul Inferior), închiriate de un german. Ar fi plătite cu 25-50 eurocenţi pe kg cules, 'în timp ce legislaţia franceză prevede un salariu minim şi respectarea contractului colectiv', spune Jacky Wagner, secretarul organizaţiei locale a sindicatului. 'În funcţie de vreme, sunt zile în care căpşunile nu se coc şi nu este nimic de cules', adaugă el.Tabăra, situată la aproximativ 20 km de Strasbourg, are electricitate şi grupuri sanitare, duşuri şi spălător comun, a constatat AFP la faţa locului. Se mai află acolo şi o bucătărie cu tot echipamentul necesar. Cam 50 de persoane, mai ales femei originare din România, Polonia şi Ucraina, locuiesc aici, repartizate în clădiri din prefabricate, cu două locuri în fiecare cămăruţă.
'Problema aici nu este atât cazarea, cât banii', spune Nicula, o româncă care a ajuns aici joi, 28 iunie, după de a plecat din satul său din centrul României. 'Nu se ştie când vom fi plătite, se ştie numai că primim 50 de eurocenţi pe kg de căpşuni culese', spune tânăra. 'Săptămâna viitoare, ne duc să muncim în Germania', adaugă Nicula, care nu ştie unde, dar speră să se întoarcă în ţara sa peste două luni.
Româncele au fost primele care au cules sparanghel şi apoi căpşuni, dar angajatorul spune că a renunţat la ele pentru că nu munceau destul, CGM fiind de părere că au refuzat condiţiile oferite. Joi au fost înlocuite de poloneze, ucrainene şi câţiva francezi, iar jandarmeria spune că ar fi şi germani, încheie Le Monde, citat de Agerpres. (V.A.)