x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Școlile, deschise pentru sport, după cursuri

Școlile, deschise pentru sport, după cursuri

de Monica Cosac    |    27 Iul 2016   •   14:40
Școlile, deschise pentru sport, după cursuri
Sursa foto: DIANA OROS

În timp ce vânatoarea de pokemoni tinde să devină un fel de sport naţional şi în România, mai multe personalităţi din lumea sportivă şi reprezentanţi ai autorităţilor caută soluţii pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor şi tinerilor, nu doar prin educaţie, ci şi prin activităţi sportive. Astfel, curţile şcolilor vor putea fi puse la dispoziţia elevilor şi în afara orelor de curs sau în weekend, iar această măsură este luată în calcul chiar din această toamnă, a anunţat, ieri, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

 

Un sistem educaţional care se adresează unei singure componente, intelectuale sau cognitive, nu este un sistem de succes, spune ministrul Educaţiei. Potrivit acestuia, este foarte important ca educaţia copiilor să se concentreze şi asupra practicării sporturilor.

“Pentru aceasta, vom lua măsurile necesare pentru a putea să punem la dispoziţia elevilor care doresc să folosească spaţiul şcolar, în afara orelor de clasă şi la sfârşitul săptămânii, să aibă posibilitatea să vină şi, în mod organizat, să practice diferite sporturi”, a declarat ministrul Educaţiei la forumul “Sportul - disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”, organizat la Palatul Parlamentului. Această măsură s-ar putea aplica chiar de la începutul anului şcolar 2016-2017. Tot din această toamnă, ministrul Educaţiei va pune în discuţie şi proiectul de lege care prevede includerea în programa de gimnaziu a trei ore de sport pe săptămână, în loc de două.

Prezenţi la eveniment, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai sportului românesc, au atras atenţia asupra faptului că educaţia fizică este la fel de importantă ca orice altă disciplină şcolară pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor şi au subliniat importanţa schimbării mentalităţii românilor faţă de sport.

“Trebuie să înveţe din nou copilul, la grădiniţă, să alerge, să sară, să dea cu piciorul, cu capul într-o minge, sau să facă alte sporturi (…) Este minutul zero în care trebuie să salvezi naţiunea. Acest genocid care s-a făcut cu sportul în ultimii 27 de ani este inadmisibil. Am fost cu căciula în mână la fiecare nou guvern, inclusiv la cel de acum. Nu este o prioritate, este cea mai mare prioritate!”, a spus Ion Ţiriac, amintind că, în copilăria sa, “nu existau nici tablete, nici pokemoni, iar copiii se jucau cu o minge din cârpă”. Potrivit fostului tenismen, România are nevoie de o generaţie tânără sănătoasă şi trei miniştri ar trebui să colaboreze în această direcţie: ministrul Sportului, ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii.

“Suntem singura ţară din lume în care văd minori la cerşit. Cum facem să oprim acest lucru? Nu este permis aşa ceva!”, a arătat fostul tenismen Ilie Năstase, adăugând că, îndrumaţi corect, aceşti copii ar putea deveni mari sportivi.

Dâncu: “Infrastructura – zero, fără un plan naţional”

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, spune că săli de sport “sunt peste tot în România” şi se construiesc în continuare, însă pentru revitalizarea sportului românesc este nevoie, în afară de infrastructură, şi de un proiect naţional strategic şi de consens politic. “Între 2002 şi 2015 s-au finalizat 1.100 de săli de sport (...) Sălile de sport există, dar fără un proiect naţional nu au niciun sens”, a afirmat Vasile Dîncu, adăugând că “infrastructura, dacă nu este dublată de un proiect naţional, nu contează, e zero”.

Potrivit ministrului Dîncu, în acest an, Ministerul Dezvoltării a alocat 500 de milioane de lei programului naţional pentru săli de sport: “Avem în execuţie 49 de săli de sport din anii precedenţi (…) Avem, de asemenea, 104 săli de sport pe care le-am început anul acesta, ca obiective noi. Bazine de înot - avem 32 în execuţie anul acesta”.

 

“Sportul poate să facă, în acest moment, cea mai bună educaţie naţională, pentru că trăim într-o lume a zeilor sportului. Ştiu mai puţini de Brâncuşi, Eugen Ionescu sau oricine vreţi din domeniul culturii române, faţă de trioul Nadia, Gică Hagi şi Năstase” vicepremierul Vasile Dîncu

Forumul “Sportul - disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”, organizat de Intact Media Group, i-a reunit la aceeaşi masă pe vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, precum şi mai multe personalităţi ale lumii sportive.

×