x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Școlile particulare: merită?

Școlile particulare: merită?

de Oana Matei    |    16 Iun 2015   •   17:55
Școlile particulare: merită?
Sursa foto: lisafx/Getty Images/iStockphoto

În România sunt în jur de 400 de şcoli private, numărul lor fiind în creştere. Un profesor se ocupă doar de 10-15 elevi, iar programul zilnic este de 9-10 ore, perioadă în care îşi pregătesc inclusiv lecţiile. Taxele - de la mii la zeci de mii de euro pe an.

Pregătirea mai bună a profesorilor, programa actualizată, flexibilă, dotările şcolii, precum şi posibilitatea de a alege opţionale cu adevărat folositoare sunt doar câteva dintre motivele care îi determină pe părinţi să îşi înscrie copiii la şcoli private. În cele mai multe dintre ele este aplicat curriculumul naţional, îmbogăţit cu studierea limbilor străine, precum şi cu ateliere şi cluburi de arte plastice, instrumente muzi¬cale, teatru, sport sau dans.

Riscul mediului prietenos
Scos, însă, dintr-un astfel de mediu, unde i se acordă o impor¬tanţă deosebită, copilul e complet inadaptat. „Mutarea de la o şcoală privată, unde sunt puţini elevi, în una de stat, suprapopu¬lată, cu profesori demotivaţi şi curiculă rigidă inhibă copilul, inclusiv la nivel social. Cu cât sunt mai vechi obişnuinţele şi mai fixate abordările, cu atât va fi mai dificil de gestional noul”, explică psihologul Cristina Fulop.

Bac-ul, momentul adevărului
În anul şcolar trecut, elevii de la Liceul Internaţional de Infor¬matică din Bucureşti au obţinut 57 de medalii de aur, argint, bronz şi menţiuni la olimpiadele inter¬naţionale şi 101 la olimpiadele naţionale. În vară, procentul de promovabilitate la Bacalaureat s-a apropiat de 100%. „Elevii merituoşi sunt atraşi către acest liceu fără să plătească taxe pentru că ei sunt vârfurile învă-ţământului românesc”, spune Ştefan Vlaston, preşedintele EDU CER. La Liceul Cronos se face pregătire specială, în cadrul şcolii, pentru Bacalaureat.

„Anul trecut am avut promovabilitate 88%, sperăm şi anul acesta la rezultate similare”, spune Alexandru Sorescu, directorul unităţii şcolare. Nu toate şcolile parti-culare au aceste performanţe. La ultimul examen de Bacalaureat, la Liceul Dr. Angelescu, din cei 61 de absolvenţi înscrişi, doar 6 au fost admişi. Prima medie a fost de doar 6,85. Pentru un asemenea nivel de educaţie, părinţii au plătit pentru copiii lor 2.500 de euro pe an.

Taxe de școlarizare:
British School of Bucharest - 20.190 euro/an
Şcoala Anastasia Popescu - 2.800 euro/an fără masă şi opţionale
Avenor College - 6.900 euro/an fără masă şi transport
Liceul Dr. Constantin Angelescu - 2.500 euro/an
Liceul Internaţional de Informatică - 3.700 euro/an
 

×