Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ungari, binecunoscut și publicului din România, Peter Esterhazy, a declarat vineri pentru săptămânalul Elet es Irodalom („Viață și Literatură”) că a fost victima cenzurii în cadrul unei recente emisiuni la postul public de radio din Ungaria.
Două fraze eliminate
El a declarat că două fraze care conțineau critici la adresa politicii culturale a Guvernului condus de premierul Viktor Orban au fost eliminate din programul lunar consacrat culturii care se difuzează la postul de radio Kossuth. Respectiva emisiune a fost difuzată chiar de Crăciun, la 25 decembrie 2012.
„Ultima oară când am fost cenzurat a fost în 1981, când era dictatura comunistă”, a explicat Peter Esterhazy, a cărui operă a fost tradusă în peste 20 de limbi și care este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți autori maghiari încă în viață. Scriitorul, publicat și în România, a acordat un memorabil interviu cotidianului Jurnalul Național la 20 iunie 2010, în care a vorbit despre cartile sale, despre oameni, despre muze și viață.
Îndemn
Peter Esterhazy a precizat că, în cronica sa de la postul de radio Kossuth, le-a recomandat ascultărilor să meargă să vadă reprezentațiile de la Teatrul Național înainte ca directorul acestui teatru, Robert Alfoldi, să fie inlocuit în luna iunie cu Attila Vidnyanszky, un apropiat de-ai Guvernului Orban.
Oficiul ungar pentru Mijloacele Publice de Informare MTVA și-a cerut scuze de la Peter Esterhazy, dar a respins acuzația de cenzură. MTVA a explicat faptul că „eroarea editorială” este condamnabilă, precizând că a fost deschisă o anchetă internă pe această temă.
Presa occidentală subliniază că, de la venirea sa la putere, în 2010, Guvernul conservator al lui Viktor Orban a instalat o autoritate media apropiată Puterii. Mai multe cazuri de cenzură au fost denunțate din 2010 până în prezent, potrivit acelorași surse.
Protest
În decembrie 2011, un mic grup de salariați ai televiziunii publice, conduși de editorul Aranka Szavuly și de jurnalistul Balasz Nagy Navarro, a lansat o mișcare de protest permanent la adresa reformei în media. Aceștia au protestat în special la adresa unui reportaj care blura figura lui Zoltan Lomnici, fost președinte al Curții Supreme, dând impresia că acesta din urmă era un personaj dubios.
Balasz Nagy Navarro și Aranka Szavuly au primit la începutul lunii octombrie un premiu de onoare in Germania, care recompensează lupta lor pentru o presă liberă.