x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scripcaru scoate bani din gheaţă

Scripcaru scoate bani din gheaţă

de Sorin Anghel    |    21 Iun 2010   •   00:00
Scripcaru scoate bani din gheaţă
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Politicul s-a băgat amar de mult în sport. Dacă Boc ia de la pensionarii săraci ca să dea la bogaţii din Guvern, e clar că şi restul "portocaliilor" fac la fel. O demonstrează George Scripcaru, vicepreşedinte PDL şi primar de Braşov, acolo unde s-a construit o minune de patinoar despre care ziariştii de la Gazeta Sporturilor - aceste "flori ale răului", care seamănă numai intrigi - au scris că a fost ridicat la suprapreţ.



Şmecheria nu e doar la construcţie. Scripcaru nu a ridicat degeaba patinoarul. Dacă tot are aşa ceva în bătătură, omul a acţionat pe linie politică şi l-a propulsat în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Patinaj pe braşoveanul Adrian Ciobanu. Cum a reuşit? Foarte simplu! În Adunarea Generală a FRP, două treimi din membri reprezintă cluburi finanţate de la bugetul de stat şi controlate politic de PDL prin direcţiile judeţene de sport. Cel mai simplu exemplu vine chiar de sub Tâmpa. Până să fie ales preşedintele FRP, Adrian Ciobanu a fost angajat ca antrenor la CSM Braşov, acolo unde este şef Mihaela Dascălu.

Cine este Mihaela Dascălu? În primul rând, soţia lui Florin Florea, cel care conduce Direcţia pentru Tineret şi Sport din cadrul Primăriei din Braşov şi unul dintre apropiaţii lui Scripcaru. Dascălu este, de fapt, cea care conduce federaţia, având şi acolo un post de vicepreşedinte. Relaţia ei cu Ciobanu este una veche. În 1988, actualul preşedinte al FRP ocupa postul de antrenor al lotului naţional. La un concurs de la Seul - Coreea de Sud, două dintre sportivele sale, printre care şi Mihaela Dascălu, au fost depistate pozitiv şi au fost suspendate imediat.

În momentul în care a pus mâna pe Federaţia Română de Patinaj, George Scripcaru s-a frecat pe mâini de bucurie. Forul condus de supuşii săi vor muta cantonamentele loturilor naţionale de patinaj artistic şi viteză la Braşov. Antrenamentele vor avea loc la patinoarul care a devenit cunoscut în toată ţara datorită celor aproximativ 10 milioane de euro care au fost cheltuite pentru construcţia sa. Numai că sub Tâmpa, preţurile sunt mult mai mari decât la Bucureşti sau în străinătate. "Ora de gheaţă" costă 200 de lei, în vreme ce în Capitală, la Mihail Flamaropol, se plătesc doar 90 de lei pe oră. În străinătate este şi mai ieftin. La Oberstdorf - Germania, FRP a plătit anul trecut 8 euro pe oră pentru antrenamentele efectuate acolo de Zoltan Kelemen, sportiv care a reprezentat România la Jocurile Olimpice.

Pe lângă cele 200 de lei pe oră pentru "gheaţă", federaţia mai trebuie să scoată bani pentru cazare şi masa patinatorilor. Evident, sportivii vor avea parte de aceste servicii la un hotel sau o pensiune agreată de PDL. La o unitate hotelieră din circuitul Agenţiei Naţionale pentru Tineret şi Sport, cum este Hotel Caraiman din Poiana Braşov, nu se plătesc mai mult de 90 de lei pe zi, sumă în care intră atât masa, cât şi cazarea sportivului. Prin aceste jocuri de culise, George Scripcaru vrea să facă o afacere profitabilă din patinoar, încercând astfel să le ia ochii procurorilor de la DNA, în atenţia cărora a intrat de curând această "afacere". Tot anul trecut, dar în Statele Unite, acelaşi Zoltan Kelemen a dat 100 de dolari pentru a se antrena o lună într-un patinoar impecabil. Dar acolo e ţara tuturor posibilităţilor, în vreme ce noi suntem în ţara tuturor hoţilor. Nu plecăm de aici până când nu se fură şi R-ul de la România.

Federaţia Română de Patinaj este una dintre cele mai sărace federaţii de la noi din ţară. Evident, rezultatele sunt pe măsură. La Jocurile Olimpice de la Vancouver, "patinajul" a fost reprezentat de numai doi sportivi: Zoltan Kelemen, la artistic, şi Katalin Kristo, la short-track, acesta din urmă rămânând în Canada după sfârşitul competiţiei. Alegerea ca preşedinte a lui Adrian Ciobanu a produs câteva mişcări ilogice la nivelul FRP. Primul decapitat a fost antrenorul lotului naţional de patinaj artistic, Cornel Gheorghe, care nu e un oarecare în patinajul mondial. E adevărat, nu a avut succesul Nadiei Comăneci din gimnastică, dar cu Hagi poate fi sigur comparat. Or, dacă dai afară idolul tuturor celor mici, înseamnă că ai ceva de ascuns. Ştiţi cum se spune... Abdicarea Regelui, bucuria nebunului! Cornel Gheorghe a fost contracandidatul lui Ciobanu la funcţia de preşedinte al FRP.

Ca orice lucrare efectuată din bani publici la noi în ţară, patinoarul de la Braşov a fost construit la suprapreţ. Potrivit Gazetei Sporturilor, costul total se învârte în jurul a 10 milioane de euro, iar lucrările efective nu ar trece de 4 milioane de euro. Diferenţa de 6 milioane de euro a fost "sifonată" către PDL. Patinoarul din Braşov a fost construit pentru a găzdui probele de "gheaţă" din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European care va avea loc în 2013 în oraşul de sub Tâmpa.

Federaţia Română de Patinaj nu este singura care este condusă de PDL. Exemplele sunt nenumărate, dar cel mai elocvent este cel de la "bob şi sanie". Acolo a fost ales ca preşedinte Sorin Bota, deputat democrat-liberal de Argeş. Parlamentarul nu are nimic în comun cu sporturile de iarnă. Nu doar că nu a mers niciodată pe sanie şi nu s-a urcat niciodată în viaţa lui într-un bob, dar nici măcar nu a fost prezent vreodată la vreo cursă. Lui Bota i-a fost propusă funcţia de şef al FRBS de actualul secretar general, Florin Ţicu. Pe posturile de vicepreşedinţi au venit alţi doi pedelişti: Octavian Pungovschi şi Gigi Rusu, ambii de la CSI Vatra Dornei, club departamental, evident.

×
Subiecte în articol: observator